Matavfall
Från och med den 1 januari 2024 är det obligatoriskt för såväl hushåll som verksamheter att sortera ut matavfall, så kallat biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall.
Kommunen är skyldig att samla in utsorterat matavfall från både hushåll och verksamheter. Det är också krav på att matavfall och trädgårdsavfall från hushåll inte får läggas i restavfallet.
Lägg matavfall i det bruna kärlet
I det bruna kärlet lägger du matavfall. Det andra kärlet är för restavfall. Det är sådant som är kvar när du har sorterat förpackningar och lämnat det som går att återvinna till återvinning. Matavfallet hämtas sedan av en sopbil med två fack. I det ena facket töms matavfallet och i det andra facket töms restavfallet.
Av matavfallet blir det biogas och biogödsel
I påsen för matavfall lägger du avfall från grönsaker och frukt, matrester, äggskal, hushållspapper, kaffesump och tepåsar.
Du får inte lägga ner till exempel tobak (fimpar och snus), tuggummi, mjuk plast eller plastfolie, kattsand, jord, lera, sand eller grus eller blöjor.
När vi har hämtat ditt matavfall körs det vidare och omvandlas till biogas och ekologisk biogödsel. Biogas tankar vi bilar och andra fordon med, biogödsel används som gödningsmedel i odlingar. Tillsammans gör vi väldigt stor nytta för miljön. Varje kilo matavfall gör nytta. På en påse matavfall kan en biogasbil köra fyra kilometer.
Har du en kompost?
Att göra biogas och biogödsel av matavfallet är bättre för miljön än att kompostera det hemma. Trots att det transporteras en bit, så ger det större effekt för miljön, än att kompostera. Vill du ändå kompostera behöver du göra en anmälan för detta hos miljö- och byggenheten. Anmäl via kommunens e-tjänst Kompostering av hushållsavfall.
En avgift på 2468 kronor tas ut för handläggning av anmälan, taxan är fastställd av kommunfullmäktige och avser 2024 års taxa.
Häll inte fett i avloppet
Matolja och fett hör till vid matlagning, men spola inte ner det i avloppet, det kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Torka ur stekpannan med papper och lägg papperet i påsen för matavfall. Läs mer om vad du ska tänka på och hur du återvinner fett på sidan Fett.