Köldmedier i kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpanläggningar

Vad är köldmedier?

Köldmedier är den substans som används för att flytta energi från en varm källa till en kall och vice versa. Köldmedier används bland annat i kylar, frysar, luftkonditioneringsanläggningar, värmepumpar och i fordon.

Köldmedier som utgörs av fluorerade gaser, så kallade f-gaser, regleras av svensk och EU-gemensam lagstiftning. Syftet med reglerna är idag primärt för att begränsa deras påverkan på klimatet eftersom de flesta f-gaserna är mycket starka växthusgaser.

Installation eller konvertering

Du behöver göra en anmälan innan du installerar eller konverterar en befintlig utrustning. Detta gäller för stationära kyl-, luftkonditionerings-eller värmepumpsutrustningar där fyllnadsmängden i utrustningen är 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2-ekvivalenter) eller mer.

Du kan räkna fram mängden CO2-ekvivalenter i din utrustning på Anläggningskollen på webbplatsen alltomfgas.se.

Så gör du en anmälan

Skicka in din skriftliga anmälan via e-post till miljo@sater.se eller med post till Säters kommun, Miljö- och byggenheten, Box 300, 783 27 Säter. Anmälan behöver skickas in i god tid, minst ca 1 månad, innan den planerade åtgärden genomförs eller innan utrustning beställs.

Läckagekontroll

Läckagekontroll behöver göras i samband med installation och reparation. När utrustningen är i drift kan den även behöva ha en regelbunden återkommande läckagekontroll.

Det är den enskilda utrustningens fyllnadsmängd som avgör om den omfattas av återkommande läckagekontroll.

Hur ofta läckagekontrollerna ska utföras baseras på utrustningens fyllnadsmängd. Det finns två gränsvärden som kan uppfyllas:

  • Fyllnadsmängd räknat som CO2-ekvivalenter. Detta gäller för så kallade HFC-köldmedier.
  • Fyllnadsmängd räknat som mängd i kilo. Detta gäller för så kallade HFO-köldmedier.

Använd Anläggningskollen på webbplatsen alltomfgas.se för att ta reda på vad som gäller för din utrustning!

Rapportera läckagekontrollen senast den 31 mars

Som operatör behöver du skicka in en rapport för den eller de läckagekontroller som har utförts under det föregående året till tillsynsmyndigheten.

Detta gäller om du har en anläggning med en eller flera utrustningar, med en sammanlagd fyllnadsmängd på minst 14 ton CO2-ekvivalenter.

Senast den 31 mars varje år ska denna rapport ha kommit in till miljö- och byggenheten.

Skicka in din rapport via e-post till miljo@sater.se eller med post till Säters kommun, Miljö- och byggenheten, Box 300, 783 27 Säter.

Använd certifierade företag

Alla kontroller, installationer, underhållsarbete och skrotning av en köldmedieutrustning ska utföras av ett kylföretag som är certifierat, det vill säga godkänt för att utföra arbeten på köldmedieutrustningar.

I Sverige är det Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) som certifierar personal och företag inom kylområdet. På webbplatsen incert.se under tjänsten Incert Online kan du söka på certifierade företag.

Vilket köldmedium du ska välja

Välj så kallade naturliga köldmedier i de fall det finns passande produkter för applikationen och där det är teknisk möjligt.

Naturliga köldmedier är de köldmedier som initialt användes i kyl- och värmepumpande teknik. Deras termodynamiska egenskaper är goda och ger därmed effektiva system. Men på grund av deras giftighet (ammoniak), brandfarlighet (tex propan) och höga tryck (koldioxid) har de fluorerade köldmedierna, de så kallade f-gaserna, dominerat marknaden de senaste årtionden.

F-gaser som utgörs av CFC (freoner) har förbjudits då de bryter ner ozonskiktet och HFC-köldmedierna är nu på väg att fasas ut på grund av deras klimatpåverkan. Då de flesta fluorerade köldmedier klassas som PFAS-ämnen finns det förslag på att reglera f-gaserna ytterligare.

Förutom att de naturliga köldmedierna har goda termodynamiska egenskaper har de även en låg miljö- och klimatpåverkan, vilket har lett till att de åter är på väg att bli populära.

Skrotning av utrustning

Utrustning som skrotas måste tas om hand på rätt sätt för att förhindra utsläpp. Vid skrotning töms utrustningen på köldmedium. Skrotningen ska utföras av en certifierad person som är anställd på ett certifierat kylföretag.

Skrotningen ska redovisas i rapporten för den återkommande läckagekontrollen eller i ett skrotningsintyg som skickas till miljö- och byggenheten.

Avgift för handläggning

En avgift tas ut för handläggning av anmälan och rapport för läckagekontroll. Avgiften är baserad på timmar och där beror det på hur många timmar det tar att handlägga ditt ärende. Mer information om priser hittar du på sidan Taxan för prövning och tillsyn inom miljöbalken. Taxan är fastställd av kommunfullmäktige.

Har du frågor?

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på miljö- och byggenheten via e-post på miljo@sater.se Du kan också ringa till kommunens växel på telefon 0225-55 000.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.