Kompostering

Så här komposterar du hemma

Det är tillåtet att utan anmälan kompostera trädgårdsavfall som löv, kvistar och liknande på den egna fastigheten under förutsättning att det inte orsakar olägenhet för människors hälsa eller miljön.

För att få kompostera köksavfall och matrester måste du ha en godkänd kompost. Ansökan om kompostering gör du via kommunens e-tjänst ”Anmälan om kompostering av organiskt material”. Du betalar en handläggningsavgift enligt gällande taxa.

Det tar upp till två år för en kompost att bli färdig beroende på typ av kompostbehållare, kompostmaterialet och hur komposten skötts. En färdig kompost har mörkbrun färg och jordliknande konsistens. Den luktar också jord och har samma temperatur som omgivningen.

Kompostering ska ske utan att olägenhet för omgivningen uppstår. Du ansvarar själv för att ta hand om den färdiga kompostjorden.

Förutsättningarna för att du ska få kompostera är att komposten:

  • Är skadedjurssäker. Runda hål får vara max åtta mm i diameter och springor max fem mm breda.
  • Har tillräcklig volym. Räkna med minst 100 liter i volym per person i hushållet för oisolerade behållare, minst 75 liter för behållare med tre cm isolering och minst 50 liter för behållare med sex cm isolering.
  • Allt komposterbart hushållsavfall ska kunna komposteras, även till exempel kött och fisk.
  • Komposten ska skötas så att den fungerar och inte orsakar olägenhet för människor eller miljön.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.