Hemsorterat
Senast 1 januari 2027 ska alla i hela Sverige kunna sortera förpackningar nära sitt hem. Vi kallar det hemsorterat. Säters kommun arbetar för fullt med hur hemsorterat ska kunna genomföras på ett bra sätt.
Målsättningen med att sortera förpackningar hemma är att minska på ditt brännbara restavfall (brännbart). När du får enklare att lämna dina förpackningar kommer det brännbara avfallet att minska.
Med hemsorterat bidrar du till att spara naturens resurser, till glädje för framtida generationer. Ditt avfall blir en del av kretsloppet eftersom det tas om hand och återvinns till nya material.
Att bränna avfall är dyrt, det är mycket bättre både för din plånbok och miljön att sortera förpackningarna till återvinning.
Sortera dina förpackningar hemma – smidigt och bekvämt!
Hemsorterat är precis som det låter – du sorterar dina förpackningar på hemmaplan eller i nära anslutning till där du bor. Det betyder att du inte längre behöver åka till en återvinningsstation med dina förpackningar. Smidigt och bekvämt för dig och bra för miljön!
Hemsorterat innebär att:
- Du lämnar förpackningar för återvinning i direkt anslutning till ditt hem.
- Du får bättre service och det blir lättare att göra rätt när vi hämtar förpackningarna där du bor.
- Förpackningarna hämtas av Säters kommuns entreprenör Borlänge Energi som transporterar förpackningarna vidare för återvinning.
- Genom hemsorterat kan vi öka återvinningen av förpackningar. Återvinning bidrar till den gröna omställningen eftersom behovet av nya råvaror blir mindre och gör att koldioxidutsläppen minskar.
Vilka slags kärl ska jag sortera förpackningar i?
Insamlingssystem för förpackningar ser olika ut för olika kommuner i Sverige.
Säters kommun samarbetar med Falu Energi och vatten samt Borlänge Energi och har tillsammans med dem tagit ett gemensamt beslut att behålla de nuvarande kärlen för restavfall och matavfall. Utsorteringen av förpackningar kommer att se lite olika ut beroende på om du bor i lägenhet, villa eller har ett fritidshus.
För dig som bor i flerbostadshus (lägenhet) eller i en bostadsrätt
Under 2024 har vi börjat att införa hemsorterat bland flerbostadshus och bostadsrättsföreningar i kommunen. Bor du i en lägenhet kommer du alltså att märka av förändringen först. Platsen där du slänger sina sopor utökas med kärl för förpackningar. Kärlen för förpackningar kommer att placeras vid en insamlingsplats i närheten av din bostad eller i fastighetens soprum.
Det är fastighetsägarens ansvar att informera om sorteringen. Om du vill veta mer om vad förändringen innebär för dig som bor i lägenhet eller i en bostadsrätt kan du höra av dig till din hyresvärd eller din bostadsrättsförening.
För dig som bor i villa eller har ett fritidshus
Under 2026 kommer du som bor i villa kommer att få fyra kärl istället för dagens två. Du behåller ditt matavfallskärl och restavfallskärl och kommer att få två nya kärl för papper och plast.
- Matavfallskärlet töms varannan vecka.
- Restavfall, papper och plast töms var sjätte vecka.
Det långsiktiga målet är att minska mängden restavfall. Tömningsintervallet av restavfall (brännbart) beräknas räcka om material som går att återvinna sorteras ut istället för att hamna i restavfallet. Något som är bättre både ur miljösynpunkt och ekonomisk synpunkt.
Vad gäller insamling av glas och metall är det inte beslutat hur insamlingen av det kommer att ske. Tills vidare behöver du fortfarande sortera glas och metall på en återvinningsstation.
Tills du får dina nya sopkärl sorterar du dina förpackningar på återvinningsstationen som vanligt. Du kommer få information innan du får dina nya kärl och du kan börja hemsortera.
Därför inför kommunen hemsorterat
Kravet att sortera ut förpackningar nära hemmet är ett regeringsbeslut som togs 2022. Beslutet innebär nya regler för att göra det lättare för både hushåll och företag att sortera sitt förpackningsavfall. Både du som bor i villa och du som bor i flerfamiljshus ska sortera ut dina förpackningar nära ditt hem senast 1 januari 2027. Det kommer inte vara valbart att inte ha utsorteringen och det gäller alla hushåll i alla Sveriges kommuner.
Beslutet går att läsa i sin helhet på regeringens webbplats.
Vad kostar det?
Kostnader för flerbostadshus och bostadsrättsföreningar
Fastighetsnära insamling kan kräva ombyggnation av ytor och miljörum för att skapa plats för samtliga förpackningsfraktioner. Dessa kostnader står fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen själva för.
Kostnaden för själva insamlingen finansieras av förpackningsproducenterna och genom Naturvårdsverket får varje kommun en schablonbaserad ersättning för detta. Den ersättning Säters kommun får täcker inte kostnaderna fullt ut och vi tillsammans med flera kommuner jobbar för att få en högre ersättning för att inte belasta hushållen.
Nuvarande ersättningsnivå innebär att kommunen kommer behöva ta ut en avgift på 120 kronor per år per lägenhet i flerbostadshus som erbjuder fullständig sortering enligt standardabonnemang (förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas).
I framtiden är det tänkt att kostnaden för förpackningsinsamlingen ska täckas helt av förpackningsproducenterna.
Kostnader för villor och fritidshus
I Säters kommun har vi ännu inte infört hemsorterat hos villor och fritidshus. Det kommer att vara infört senast den 1 januari 2027. Vad det kommer att kosta är ännu inte bestämt. Du kommer att få mer information senare.
Priser för matavfall och restavfall hittar du på kommunens webbsida Avfallstaxa.
Vad händer med återvinningsstationerna?
Allt eftersom vi inför hemsorterat kommer vi att minska på antalet återvinningstationer. Det är ett naturligt steg eftersom antalet förpackningar på återvinningsstationerna kommer att minska då alla sorterar hemma istället. Hur många och vilka återvinningsstationer som försvinner är ännu inte bestämt.