Sortera förpackningar

Du lämnar förpackningar av plast-, metall-, papper- , färgat och ofärgat glas samt tidningar och returpapper i respektive behållare på en återvinningsstation. Töm förpackningarna på sitt innehåll. De behöver inte vara rengjorda, det räcker om du sköljer ur dem. Om förpackningarna är tillverkade i flera olika material separerar du dem om det är möjligt. I annat fall sorterar du efter det material som förpackningen består mest av. Vik ihop förpackningarna så tar de mindre plats.

Om alla hjälps åt att sortera sparar vi massor av resurser men skyddar även människor och miljön. Genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas så att det kan bli nya produkter. Vi sparar energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Vad är en förpackning?

Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad.

Förpackningar av plast

Exempelvis plastflaskor och plastbägare för mejeriprodukter, ketchupflaskor, plastlock, refillpaket av plast och förpackningar av frigolit.

Förpackningar av plast
Plastförpackningar. Foto: Avfall Sverige

Förpackningar av metall och aluminium

Exempelvis kaviartuber, konservburkar, kapsyler och lock av metall, tomma sprayburkar av metall och förpackningar av aluminium som till exempel formen runt mazarinen.

Förpackningar av metall
Metallförpackningar. Foto: Avfall Sverige

Förpackningar av papper

Exempelvis mjölk-, fil-, juice- och yoghurtförpackningar, papperspåsar för mjöl och socker, äggkartonger och pappersförpackningar för cornflakes, makaroner, kakor och te. Även förpackningar av wellpapp och vågigt papper, papprör och papptuber sorterar du i behållaren för pappersförpackningar.

Förpackningar av papper
Pappersförpackningar. Foto: Avfall Sverige

Förpackningar av ofärgat glas

Exempelvis flaskor och burkar av färgat glas som grillolja, hudvårdsburkar och buljongflaskor. Obs, inte keramik, porslin, vaser, dricksglas, glasskivor och fönster.

Förpackningar av ofärgat glas.
Förpackningar av ofärgat glas. Foto: Avfall Sverige

Förpackningar av färgat glas

Exempelvis saftflaskor, syltburkar och barnmatsburkar av ofärgat glas. Obs, inte keramik, porslin, vaser, dricksglas, glasskivor och fönster.

Förpackningar av ofärgat glas.
Förpackningar av ofärgat glas. Foto: Avfall Sverige

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.