Förslag till vattenskyddsområde för Solvarbo och Uggelbo

OBS! Detta är endast ett utkast/förslag för diskussion/vidare arbete. Beslut fattas till sist av Länsstyrelsen Dalarna.

Förslag till vattenskyddsområde för Solvarbo och Uggelbo

Allmänna upplysningar

Syfte

Syftet med vattenskyddsområdet är att bevara en god kvalitet på grundvattnet inom del av Badelundaåsen samt dess tillrinningsområde till skydd för de allmänna vattentäkterna i Solvarbo och Uggelbo.

Skyddsföreskrifterna syftar till att förhindra sådana verksamheter, hantering och åtgärder som kan medföra risk för vattenförorening eller negativ påverkan på råvattenkvaliteten inom vattenskyddsområdet och övrig negativ påverkan på grundvattentillgången.

Grundvattentillgången Badelundaåsen utgör Säters kommuns viktigaste grundvattenresurs och försörjer Säters tätort samt mindre samhällen med dricksvatten. Det saknas alternativa grundvattenresurser av Badelundaåsens storleksordning i närområdet. Grundvattentillgången kan på grund av dess uttagskapacitet dessutom ge möjlig reservkapacitet till närliggande kommuners vattenförsörjningssystem och är av stort regionalt intresse.

Inom vattentäkternas tillrinningsområde har grundvattnet hög sårbarhet utifrån de geologiska förutsättningarna. Genomförd riskanalys visar att ett flertal befintliga och potentiella föroreningskällor förekommer inom tillrinningsområdet. En hög samlad belastning förekommer då bland annat Säters tätort och mindre samhällen, vägar, jordbruksmark och verksamheter förekommer inom tillrinningsområdet.

Sammantaget innebär den höga sårbarheten i kombination med förekommande risker att stora delar av tillrinningsområdet till vattentäkterna behöver ingå i vattenskyddsområdet.

Annan lagstiftning

För flera av de verksamheter som regleras i dessa föreskrifter, bland annat anläggande av små avlopp, spridning av gödsel och lagring av petroleumprodukter, finns vid sidan av dessa föreskrifter även annan lagstiftning som reglerar verksamheten. Sådan annan lagstiftning gäller parallellt med dessa föreskrifter.

Det är varje verksamhetsutövares skyldighet att ha kännedom om och följa aktuell lagstiftning som berör verksamheten. Tillstånd eller dispens enligt dessa föreskrifter undantar inte den tillståndsplikt som framgår av annan lagstiftning.

Verkställande

Skyddsföreskrifterna gäller enligt 7 kap. 22 § miljöbalken omedelbart, även om de överklagas.

Påföljd

Överträdelse av skyddsföreskrifterna kan medföra påföljd enligt 29 kap. 2 och 2a §§
miljöbalken.

Dispensmöjlighet

Om det finns särskilda skäl kan länsstyrelsen ge dispens från förbuden i föreskrifterna. I samband med sådan prövning kan länsstyrelsen föreskriva särskilda villkor som behövs för att undvika vattenförorening (16 kap. 2 § miljöbalken). Dispens får, enligt 7 kap 26 § miljöbalken, ges endast om det är förenligt med förbudets eller föreskrifternas syfte.

Hänsynsregler

I 2 kap. miljöbalken finns allmänna hänsynsregler. Reglerna innebär bland annat att alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska skaffa sig den kunskap som behövs, med hänsyn till åtgärdens eller verksamhetens art och omfattning, för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Dessutom ska en verksamhetsutövare utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Dessa skyldigheter gäller för alla som vill bedriva verksamhet eller vidta åtgärder i vatten eller på land som kan skada den här aktuella grundvattentillgången.

Ersättning

Bestämmelser om eventuell ersättning för intrång i pågående markanvändning m.m. regleras i 31 kap. 4 § p. 5 miljöbalken. Fastighetsägare och innehavare av särskild rätt till fastighet kan i vissa fall ha rätt till ersättning om föreskrift för vattenskyddsområde innebär att mark tas i anspråk eller att pågående lagenlig användning av mark eller byggnad inom berörd del av en fastighet avsevärt försvåras.

Anmälan om olyckshändelse

Olyckshändelser, spill eller läckage som utgör risk för vattenförorening, ska omgående anmälas av den som orsakat utsläppet eller fått kännedom om utsläppet. Anmälan ska göras till den kommunala räddningstjänsten tel. 112. För rådgivning kring mindre läckage och spill som ej kräver skyndsam hantering kan den kommunala nämnden för miljöfrågor i Säter eller vattentäktens huvudman kontaktas.

Tillsyn

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för vattenskyddsområden enligt miljöbalken och miljötillsynsförordningen (2011:13). Tillsynen kan delegeras till kommunen. Länsstyrelsen i Dalarna har delegerat tillsynen enligt dessa föreskrifter till Säters kommun.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.