Fett

Häll inte fett i avloppet

Kommunen tar hand om och renar avloppsvatten från bland annat hushåll och företag.

Det kommunala ledningsnätet är dimensionerat för att ta emot spillvatten av hushållskaraktär. I ledningsnätet sjunker vattentemperaturen vilket gör att fett stelnar i ledningarna. Om du häller fett i avloppet blir det stopp i ledningarna. Det kan leda till källaröversvämningar eller orsaka bräddning av avloppsvatten till sjöar och vattendrag.

Om du har fått stopp i ledningen, kontrollera var stoppet är

Börja med att kontrollera om det är stopp i samtliga avlopp eller inte. Är det inte stopp i samtliga avlopp sitter stoppet på din egen ledning. Är stoppet på din egen servisledning får du själv kontakta en spolfirma för att lösa stoppet.

Är det stopp i samtliga avlopp i fastigheten kan stoppet sitta på servisledningen. Det är den ledning som förbinder din fastighets ledningssystem med det kommunala ledningssystemet som ligger i gatan. Kontakta då kommunen på telefon 0225-55 000.

I de bestämmelser som gäller för användandet av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Säter (ABVA) föreskrivs att fastighetsägare inte får hälla ut fett i större mängder. Mer information om ABVA hittar du på sidan Regler och Föreskrifter.

Minska risken för att få stopp i avloppet

  • Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng papperet i matavfallspåsen. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet kan användas för att producera biogas.
  • Låt fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallspåsen.
  • Har du små mängder överbliven flytande matolja eller frityrolja, häll det i en använd mjölkförpackning och släng i restavfallet. Har du större mängder överbliven flytande matolja eller frityrolja, häll det i en plastflaska med kork och lämna till återvinningscentralen.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.