Ordlista bygglov
Här förklaras många svåra ord och begrepp som gäller bygglov.
Här förklaras många svåra ord och begrepp som gäller bygglov.
Även om det inte krävs lov för vissa åtgärder kan det krävas en anmälan. Åtgärder som kräver en anmälan får inte påbörjas förrän startbesked har lämnats.
Miljö- och byggnämnden tar ut avgifter för bygglov, anmälan, rivningslov, förhandsbesked, nybyggnadskartor med mera enligt fastställd taxa. Du hittar aktuella avgifter och priser på kommunens webbsida för Plan- och bygglovstaxan.
Beställ blanketter för bygglov och annat via kommunens e-tjänst för blanketter. Har du inte tillgång till e-tjänster, kontakta kommunens växel på telefon 0225-55 000 så skickar vi hem en blankett till dig med post.
Byggherren (den som bygger själv eller anlitar någon) har det fulla ansvaret för att byggnaden uppfyller såväl de tekniska egenskapskraven som övriga krav på till exempel hälsa, säkerhet och energihushållning.
Det krävs bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av byggnaders yttre utseende. Bygglov krävs också om en byggnad tas i anspråk eller inreds för ett väsentligen annat ändamål. Om det i byggnaden inreds någon ytterligare bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri krävs det också bygglov.
Kommunen kan använda en detaljplan för att pröva om ett område är lämpligt för bland annat bebyggelse. Det gäller till exempel både när det ska byggas nytt och när bebyggelse ska förändras eller bevaras. Detaljplanen ska redovisa allmänna platser, kvartersmark och vattenområden och gränserna för dessa.
Hinder i den bebyggda miljön, för personer med funktionsnedsättning, som med enkla medel kan tas bort. Det kan till exempel vara mindre nivåskillnader (trappsteg, höga trösklar med mera), dörröppnare eller andra manöverdon som är olämpligt placerade, ledstänger, dålig belysning, bristfällig skyltning eller utformning av orienterande skyltar med mera.
Egendom som består av mark eller vattenområde. Till fast egendom hör byggnad, ledning, stängsel och annan anläggning som anbringats i eller ovan mark för stadigvarande bruk samt träd och andra växter.
Fast egendom som är upptagen i eller ska upptas i fastighetsregistret såsom självständig rättslig enhet.
Förrättning varigenom fastighetsindelning ändras eller servitut bildas, ändas eller upphävs.
Friggebodar är bygglovsbefriade om de faller inom följande definition: En friggebod är en eller flera byggnader på en en- eller tvåbostadsfastighet som till sammanlagda ytan inte är större än 15 kvm. Friggebod får inte vara högre på sin högsta punkt än tre meter och läggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
Som förberedelse till en bygglovsansökan kan miljö- och byggnämnden på särskild ansökan ge ett bindande förhandsbesked huruvida en enkelt beskriven byggnadsåtgärd kan tillåtas på den avsedda platsen.
Husutstakning behöver göras för att husen ska hamna på rätt plats på tomten.
En komplementbyggnad är en fristående byggnad som är underordnad och utgör ett komplement till huvudbyggnaden. Det kan exempelvis vara ett garage, uthus, lusthus, gästhus eller en lekstuga.
Ett vidbyggt garage som sitter ihop med huvudbyggnaden är inte en komplementbyggnad, utan istället en tillbyggnad på bostadshuset (ingår då i huvudbyggnaden).
Byggherren ska utse en kontrollansvarig (KA) för bygget, som en garanti för att de tekniska krav som ställs på åtgärden ska bli tillgodosedda. Den kontrollansvarige biträder byggherren och ska delta i byggsamråd och de besiktningar eller kontroller som kan behövas enligt kontrollplanen. Som kontrollansvarig kan den person utses som är certifierad kontrollansvarig enligt plan- och bygglagen (PBL).
På Boverkets webbplats finns uppgifter om vilka personer som är certifierade.
Efter byggsamråd beslutar miljö- och byggenheten om den kontrollplan som ska gälla för åtgärden.
Ibland kan man tillfälligt acceptera att ändra en byggnads användning eller sätta upp en tillfällig byggnad, till exempel en barack, i strid mot en detaljplans bestämmelser. Ett lov för tillfällig åtgärd kan lämnas för högst tio år med möjlig förlängning med ytterligare fem plus fem år.
Jord som inte är täckt av vatten.
Marklov krävs när man skall schakta eller fylla upp en tomt så att den avsevärt ändrar höjdläget (+/- 0,5 meter) inom detaljplanelagt område. Marklov krävs också om man vill fälla träd, om så framgår av detaljplanebestämmelserna.
Nybyggnadskarta krävs vid nybyggnad eller då man avser att bygga till i anslutning till tomtgräns. Nybyggnadskartor tas fram av kommunen.
Samtliga flerbostadshus, daghem, skolor, vårdanläggningar, kontorshus, med mera, omfattas av lagen om obligatorisk ventilationskontroll (OVK).
Om du inte följer lagen för vad som får byggas, rivas eller ändras i marken utan lov kan du göra dig skyldig till olovligt byggande (svartbygge).
I plan- och bygglagstiftningen ställs krav på att tomter ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.
Fastigheter som inte uppfyller de kraven benämns ovårdade. Om fastighetsägaren inte vidtar åtgärder trots uppmaningar från miljö- och byggenheten kan ärendet tas upp i miljö- och byggnämnden.
Rivningslov krävs när man ska riva en byggnad eller en del av byggnad om byggnaden ligger inom detaljplanerat område eller om sådant krav finns i områdesbestämmelser.
Sammanhållen bebyggelse är 10–20 bostadshus, butiker, industribyggnader eller liknande (inte komplementbyggnader), på tomter som gränsar till varandra eller åtskiljs endast av väg, parkmark och dylikt.
Ett skyddsrum är en del av en byggnad eller annan anläggning med förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot tryckvåg och splitter, brand, joniserande strålning och bråte från raserade hus. Skyddsrummet har ett eget ventilationssystem för att stänga ute giftiga gaser och radioaktivt damm.
Fastighetsägaren ska se till att växtligheten på tomten inte skymmer sikten eller medför andra problem för trafiken. Tar växtligheten överhand kan du som fastighetsägare bli indirekt skyldig till trafikolyckor. Grenar som hänger längre ned över gång- eller körbanan ska sågas av. Fastighetsägaren som har häck, buskage, träd, mur eller staket mot en gata måste se till att sikten är fri.
När ett bygge är avslutat och kontrollerat enligt kontrollplanen lämnas en verifierad kontrollplan och de begärda intygen till miljö- och byggenheten som då utfärdar ett slutbesked.
Bostadshus som innehåller högst två bostadslägenheter.
Strandskyddsområde är oftast 100 meter från strandlinjen vid sjöar, vattendrag (även bäckar) och kuster om inte detaljplan finns för området. Om huset ligger inom strandskyddsområde får i princip ingenting göras utöver vad detaljplanen tillåter utan dispens från strandskyddet.
Svartbygge är det folkliga begreppet för olovligt byggande, det vill säga byggande utan att ha bygglov. Inom begreppet faller egentligen alla åtgärder som är bygglovspliktiga men som man gör utan bygglov.
När en bygganmälan har kommit in kan miljö- och byggenheten kalla byggherren och den kontrollansvarige till byggsamråd. Vid samrådet diskuteras vilken kontroll som behövs under byggtiden, efter bygglovet och innan startbesked.
Tillsyn är en granskning som miljö- och byggnämnden gör för att upptäcka eventuella avsteg och överträdelser från beslut och bestämmelser.
Markområde som utgör en för bebyggelse avsedd enhet. Till tomt hör mark som upptas av bebyggelse och sådan mark som ligger i direkt anslutning till denna och som används eller behövs för att bebyggelsen skall kunna användas för avsett ändamål, till exempel friytor för lek och utevistelse, kommunikationsytor samt plats för parkering, lossning och lastning.
Vite är ett verkställighetsmedel (penningbelopp) som ska betalas om ett föreläggande eller ett förbud inte följs.
Byggnadsnämndens beslut om att bevilja, avslå eller avvisa en ansökan om bygglov, rivningslov eller marklov får överklagas till länsstyrelsen. Detsamma gäller beslut om förhandsbesked.
När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.
Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Prata med oss på tfn 0225-55 000.
Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.