Trygg och säker/krisberedskap
Händer det något allvarligt, ring genast 112 för att få hjälp.
Om det inträffar en allvarlig händelse eller kris inom Säters kommun kommer kommunen att informera via följande kanaler:
- Säters kommuns webbplats sater.se
- facebooksida som startas i samband med krisen
- 11313 – Sveriges nationella informationsnummer vid olyckor och kriser
- kommunens växel på telefon 0225-55 000
- krisnummer som publiceras på kommunens webbplats i samband med krisen
- VMA – viktigt meddelande till allmänheten, som sänds i Sveriges Radio P4 Dalarna.
Dessutom kan kommunen starta så kallade bemannade informationspunkter. Dit tar du dig för att få eller lämna information. Informationspunkterna är:
- Säters bibliotek
- Gustafs bibliotek
- Stora Skedvi bibliotek
Om krisen eller kriget kommer
Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskap, men du har också ett personligt ansvar. Kommuner och regioner ska se till att bland annat el- och telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. Du som enskild ska göra vad du kan för att skydda dig och dina närmaste mot olyckor och större händelser.
När något allvarligt inträffar har alla som befinner sig i närheten skyldighet att larma, varna och att hjälpa till. Naturligtvis kan du aldrig vara helt förberedd på en kris eftersom vi inte säkert kan veta hur och när den kommer att uppstå eller vilka följder den får. Däremot går det att förbereda sig. Både individ och samhälle ska alltså vara förberedda på oväntade, större händelser.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en webbutbildning som alla kan gå. Den heter ”Sju dagar” och fokuserar på hur du kan förbereda dig så att du klarar dig och din familj under sju dagar när det gäller det allra viktigaste.