En bra plats att bo, leva och verka
Säters kommun erbjuder några av Dalarnas vackraste miljöer. Kommunen ligger i södra delen av landskapet Dalarna och Säters innerstad är en av Sveriges bäst bevarade trästäder.
Om kommunen
Säters kommun bildades 1971 av Säters stad samt kommundelarna Gustafs och Stora Skedvi.
Kommunen har en yta på 574 km². Här bor 11 000 invånare varav ca 6 000 i centralorten.
Största delen av kommunen består av skogs- och jordbruksmarker. Staden fick stadsprivilegier år 1642.
Här finns något för alla
Kommunen satsar på hållbar utveckling – det byggs bostäder i alla kommundelar för olika människors behov. Här gillar vi fart och fläkt i skog och mark med ett stort utbud av roliga och spännande aktiviteter. I Säter finns en förstklassig golfbana, massor av bad, fiske och många mil vandrings-, cykel-, skid- och motionsleder. I Säterdalen finns förutom fantastiska vandringsleder en av Sveriges finaste lekplatser.
Parkering och kommunikationer
Det är fri parkering i Säters tätort på anvisade platser. Flygplats finns 15 minuter från Säter, järnvägen och riksväg 70 passerar genom staden. Till Borlänge är det cirka 2,5 mil och till Falun cirka 4,5 mil. I både Borlänge och Falun finns Högskolan Dalarna. Till Stockholm är det 18 mil.
Bredband och fiber
Stora delar av Säter är anslutna till bredband via fiber. Om du inte har tillgång till fiber där du
bor finns det ett flertal operatörer som erbjuder andra alternativ för bredbandsuppkoppling.
Mer information hittar du på kommunens webbsida Bredband och fiber.
Om kommundelarna
Gustafs
Närheten till Borlänge och Falun gör kommundelen Gustafs till ett populärt område att bo i. Enbacka är kommunens största tätort efter Säter stad och utgör centrum i kommundelen Gustafs.
Stora Skedvi
Kommundelen Stora Skedvi består till stor del av områden med åkermark. De gröna näringarna, som sysselsätter en hög andel präglas av framtidstro och många av lantbruksföretagen är välinvesterade.
Silvberg
I kommunens sydvästra delar ligger Silvberg. Området består till stora delar av berg och skogsmark, där malm bröts redan på 1100-talet. Majoriteten av kommundelens invånare bor i byn Ulfshyttan.