Kemiska bekämpningsmedel

Här hittar du som använder kemiska bekämpningsmedel information om förbud, när du behöver söka tillstånd eller anmäla till miljö- och byggenheten samt möjligheter till dispens.

Kemiska bekämpningsmedel används för att döda eller förhindra djur, växter eller mikroorganismer som kan skada människors hälsa eller egendom. Medlens egenskaper kan i sig vara skadliga för hälsa och miljö. Användning av bekämpningsmedel ska därför undvikas så långt som möjligt.

Bekämpningsmedel ska vara godkända av Kemikalieinspektionen och ha ett registreringsnummer.

Biocidprodukter

För användning av biocidprodukter gäller Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av vissa biocidprodukter. Det innebär att du har underrättelseskyldighet vid yrkesmässig spridning av vissa biocidprodukter på en plats som allmänheten har tillträde till.

Informera allmänheten och miljö- och byggenheten.

  • Informera allmänheten senast i samband med att spridningen av biocidprodukter påbörjas.
  • Underrätta miljö- och byggenheten via e-post senast i samband med att spridningen sker eller omedelbart därefter.

Spridning av växtskyddsmedel

Användning av växtskyddsmedel är förbjudet på vissa platser eller inom vissa områden. Andra områden kräver tillstånd eller anmälan för yrkesmässig användning. Innan du väljer att använda kemiska bekämpningsmedel ska andra alternativ uteslutas, som till exempel mekaniska och termiska metoder.

Förbud gäller inom dessa områden

  • på ängs- eller betesmark som inte är lämplig att plöja men som kan användas till slåtter eller bete,
  • på skolgårdar eller gårdar till förskolor eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till,
  • i parker eller trädgårdar eller andra områden som i första hand är rekreationsområden som allmänheten har tillträde till
  • inom koloniträdgårdsområden eller i växthus som inte används yrkesmässigt,
  • på tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö, eller
  • på växter inomhus utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande lokaler.

Kemikalieinspektionen har beslutat om vissa undantag från förbudet.

Undantag från förbudet kan du läsa på Kemikalieinspektionens webbplats.

Tillstånd krävs för yrkesmässig spridning inom dessa områden

  • I parker och trädgårdar dit allmänheten har tillträde och som inte omfattas av förbud
  • Inom idrotts- och fritidsanläggningar.
  • Vid planerings- och anläggningsarbeten.
  • På vägområden samt grusytor och andra mycket genomsläppliga ytor.
  • På ytor av asfalt, betong eller andra hårdgjorda material.
  • Utomhus inom vattenskyddsområde.

Tänk på att det kan vara helt förbjudet inom primär zon enligt de särskilda föreskrifter som gäller för ett vattenskyddsområde. Kontakta miljö- och byggenheten om du är osäker på vad som gäller.

Anmälan krävs inför yrkesmässig spridning inom dessa områden

  • På vägområden, för att förhindra introduktion, etablering eller spridning av invasiva främmande arter eller karantänskadegörare.
  • På banvallar.
  • Områden som inte omfattas av förbud eller krav på tillstånd, där allmänheten får vistas fritt och som är större än 1 000 kvadratmeter.

En anmälan ska lämnas in minst 4 veckor innan spridningen sker.

Skicka in ansökan eller anmälan

Beställ blanketten Anmälan/Ansökan om spridningsmedel av bekämpningsmedel på kommunens webbsida för Blankettansökan. Du kan också ringa kommunens växel på telefon 0225-55 000 så får du en blankett hemskickad med posten.

Avgift tas ut för handläggning av ansökan och anmälan

En avgift kommer att tas ut för handläggning av ansökan och anmälan. Avgiften för en anmälan är baserad på timmar och där beror det på hur många timmar det tar att handlägga ditt ärende. Mer information om priser hittar du på sidan Taxan för prövning och tillsyn inom miljöbalken. Taxan är fastställd av kommunfullmäktige.

Dispens mot förbud i vissa fall

Om det finns särskilda skäl kan milö- och byggenheten ge dispens för användning av växtskyddsmedel inom områden där det är förbjudet. Särskilda skäl kan till exempel vara att förhindra spridning av invasiva arter.

Bekämpning av parkslide

Många dispensärenden handlar om bekämpning av parkslide. Bekämpningen av just parkslide är i sig ett riskmoment som kan öka spridningen av växten. Naturvårdsverket rekommenderar därför att man väntar med åtgärder om parkslide inte är ett problem på växtplatsen eller breder ut och sprider sig.

Information om bekämpning av parkslide kan du läsa på  Naturvårdsverkets webbplats

Miljösanktionsavgift

Miljö- och byggenheten är skyldig att ta ut en miljösanktionsavgift om följande överträdelser sker:

  • Att använda växtskyddsmedel om strider mot förbudet
  • Att inte skickat in en anmälan till Miljö- och byggnämnden innan spridning utförs.
  • Att inte ha tillstånd från Miljö- och byggnämnden innan spridning utförs.

Spridning inom vattenskyddsområden

Miljö- och byggenheten använder sig av simuleringsverktyget MACRO-DB i samband med handläggning av ansökningar om att sprida kemiska växtskyddsmedel inom vattenskyddsområden. Passa på i god tid att fundera ut vilka preparat som du kan tänkas behöva under kommande säsong. Testa de preparat som du vill använda dig av i simuleringsverktyget.

Skicka sedan in din ansökan i god tid så du hinner hitta ett alternativt om det skulle bli avslag. Använd samma beteckning för skiften i sprutjournalen, kartor med mera så underlättar det för oss som ska hantera ansökan och glöm inte att skicka in sprutjournalen till miljö- och byggenheten efter avslutad spridning.

Det här är MACRO-DB

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har tagit fram ett simuleringsverktyg (MACRO-DB) för att lätt kunna bedöma riskerna för att bekämpningsmedel hamnar i grundvattnet i olämpliga koncentrationer. Den tar hänsyn till markens egenskaper, platsens klimat och bekämpningsmedlets rörlighet i marken. Verktyget är en bra hjälp vid exempelvis val av bekämpningsmedel.

För dig som sprider på områden där åskärnan är uppe i dagen, det vill säga där åskärnan är oskyddad, är det extra viktigt att använda sig av simuleringsverktyget för att försäkra sig om att spridningen inte kommer att försämra grundvattnet.

Verktyget består av två steg:

  1. Är en snabbare och enklare simulering som ger besked om det kan finns risk att bekämpningsmedel når dricksvatten i olämpliga koncentrationer. Utgår från värsta tänkbara scenario utifrån de få parametrar som matas in.
  2. Finns det risk så går man vidare till steg 2 som tar hänsyn till de lokala förutsättningarna och innehåller fler parametrar som ska anges. Steg 2 måste laddas ner från samma hemsida som för steg 1.

Miljö- och byggenheten använder sig av simuleringsverktyget i samband med handläggning av ansökningar om att sprida bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden. Verktyget ersätter den så kallade CBK-listan som miljö- och byggenheten tidigare har använt sig av.

För att kunna använda verktygets steg 2 behövs uppgifter om:

  • område som ska bekämpas
  • om marken är artificiellt dränerad eller inte
  • tidpunkt för bekämpningen
  • antal behandlingar och intervall
  • preparat och dos
  • vilken gröda/växt som ska odlas
  • matjordens mullhalt och textur
  • behandlingsmetod
  • alvens textur
  • odlingsmetod.

Beräkningsmodellerna utgår för normal spridning och tar inte med spill och olyckor i så fyll sprutan på biobädd eller platta med uppsamling och använd skyddsutrustning till dig själv. Läs säkerhetsdatabladen som du får från återförsäljaren av preparaten för att se vilken skyddsutrustning du bör använda. Det är du som hanterar bekämpningsmedlen i koncentrerad form som utsätter dig för störst risk. Tänk efter före och skapa säkra rutiner.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.