Om det blir krig
Om det skulle bli krig är Sverige beredd att försvara landet genom det som kallas totalförsvaret. Sveriges försvar består av militärt och civilt försvar. Tillsammans bildar det totalförsvaret, som är all verksamhet i hela samhället som ska förbereda Sverige för att kunna möta olika angrepp. Att försvara Sverige och värna vår gemensamma säkerhet, frihet och självständighet är ett ansvar för hela samhället och kräver ytterst en personlig insats av oss alla. Grunden för totalförsvaret är alla vi som bor här och vår motståndskraft att möta olika angrepp.
Militärt försvar
Det militära försvaret består av försvarsmakten med arméstridskrafter, sjöstridskrafter och flygstridskrafter. Försvarsmakten är den statliga myndighet som ska upprätthålla och utveckla det militära försvaret. Till försvarsmakten hör också hemvärnet som också ska stödja samhället vid fredstida kriser. Ett antal myndigheter, som försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt, stödjer försvarsmakten.
Civilt försvar
Civilt försvar är allt det arbete som statliga myndigheter, kommuner, landsting och regioner, företag, arbetsmarknadsorganisationer, frivilligorganisationer och trossamfund gör för att kunna skydda befolkningen och viktiga samhällsfunktioner vid krigsfara och krig. Det civila försvarets uppgift är också att bland annat trygga försörjningen av dricksvatten, mat och energi i krig, och att stödja försvarsmakten. Det är det som Säters kommun förbereder sig för att göra om det skulle behövas.
Du hittar mer information om hur du kan förbereda dig på webbplatsen krisinformation.se.