Barn och unga med psykisk ohälsa
De allra flesta av oss kommer någon gång i livet i kontakt med psykisk ohälsa. Du som är barn eller ungdom kan få hjälp och stöd i olika situationer. Det kan till exempel vara vid bråk i familjen eller om du utsätts för mobbing eller har problem med alkohol och droger. Eller så kanske du är orolig för att en kompis eller någon vuxen i din närhet mår dåligt.
För dig som är 0–17 år
Bor du i Säters kommun finns det flera olika verksamheter som kan hjälpa dig. Du kan vända dig till samtalsmottagningen för barn och unga, ungdomsmottagningen eller elevhälsan vid din skola.
Samtalsmottagningen för barn och unga
Vid lättare besvär som lätt eller medelsvår depression eller ångest, sömnsvårigheter, kris- eller sorgreaktion ska du i första hand vända sig till samtalsmottagningen för barn och unga på vårdcentralen för att få hjälp, mer information finns på Regionens webbplats. En läkare på vårdcentralen kan remittera vidare dig till psykiatrin om det behövs.
Vid allvarliga psykiska besvär
Vid allvarligare psykiska besvär, till exempel svårare depressioner, psykoser, ätstörningar kan du vända dig direkt till den psykiatriska vården. Är du under 18 år vänder du sig till Bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Mer information finns på Region Dalarnas webbplats.
Om du är 18 år eller äldre
Under kontorstid kontaktar du den psykiatriska öppenvårdsmottagning som är knuten till kommunen. Behöver du akut hjälp utanför kontorstid, kontaktar du psykiatrins akutmottagning i Säter på telefon 0225-49 44 00. Akutmottagningen är öppen dygnet runt. Mer information om hur du hittar till mottagningen finns på Region Dalarnas webbplats.
Vid behov av akut hjälp
Vid livshotande tillstånd ring 112!
Fråga om råd
Behöver du någon att prata med eller fråga om råd kan du kontakta Nationella hjälplinjen eller BRIS, Barnens Rätt i Samhället.
Olika typer av problem
Här finns information om olika typer av tillstånd och situationer som direkt eller indirekt har betydelse för om barn och ungas psykiska hälsa eller ohälsa.