
Ansök till utbildningsstart 2025
Ansökan till nästa utbildningsomgång öppnar 26 april och stänger 1 juni. Studiestart är 18 augusti.
Det här är en utbildning för dig som vill ha ett varierat och fysiskt aktivt jobb i omväxlande miljöer utomhus. Din yrkesstolthet ligger i att utveckla framtidens utemiljöer och skapa gröna och blomstrande ytor för allmänheten. Det är ett yrke där både växtlighet och din kreativitet får spira.
I utbildningen får du kunskaper och färdigheter för ditt kommande yrke. Främst kommer du utveckla din kompetens att skapa och sköta utemiljöer. Det innebär till exempel att du får lära dig att beskära träd och buskar, plantera samt att arbeta med maskiner och motorredskap. Du får också kunskaper om arbetsmiljöfrågor för att kunna arbeta säkert och ergonomiskt.
Vår utbildning på Dahlander kunskapscentrum vill förbereda dig för framtidens arbetsmarknad där biologisk mångfald och hållbarhet kommer blir allt viktigare. Exempel på det är att ängar och ätbara planteringar blir allt vanligare i offentliga miljöer. Utbildningen utvecklar också din förmåga att bedöma arbetsresultat utifrån kvalitet, effektivitet och miljötänkande.
Du kommer omvandla teori till praktisk användning vilket till exempel görs på någon av våra tre metodgårdar. Delar av utbildningen är också arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att en del av din studietid är praktisk ute på olika arbetsplatser.
Utbildningen är ett nationellt yrkespaket från Skolverket, kombinerat med kursen Naturbruk 200p, med ämnen ur naturbruksprogrammet, och ger kunskap för arbete inom park- och trädgårdssektorn.
Det här kan du jobba med efter utbildningen
- kommunal parkförvaltning
- Svenska kyrkans kyrkogårdsförvaltning
- egenföretagare
Utbildningens omfattning
Utbildningen omfattar 800 gymnasiepoäng, vilket motsvarar 40 veckors heltidsstudier, med möjlighet till deltidsstudier. Den är kostnadsfri och berättigad till studiemedel.
Frågor och svar om utbildningen
Hur lång är utbildningen?
keyboard_arrow_downUtbildningen är på heltid under två terminer, totalt 40 veckor. Du läser delvis på distans. Praktiska moment sker på plats i Säter.
Kan jag läsa utbildningen på halvtid?
keyboard_arrow_downJa. Du läser då under två år med ett sommaruppehåll på tio veckor.
Ingår APL i utbildningen?
keyboard_arrow_downArbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår med minst 15 procent av studietiden på plats på våra metodgårdar och på gårdar i Säters kommun.
Om du vill göra APL i någon annan kommun ansvarar du själv för att hitta APL-plats.
Vad är en metodgård?
keyboard_arrow_downVåra metodgårdar är aktiva jordbruk med anpassade undervisningsmiljöer. Gårdarna drivs av våra lärare.
Kostar utbildningen någonting?
keyboard_arrow_downDet är en kostnadsfri utbildning och studiemedelsberättigad. Du står för läromedel, studiematerial som t ex dator, arbetskläder samt resor till och från undervisningsaktiviteter.
Är utbildningen CSN-berättigande?
keyboard_arrow_downJa, för mer information besök CSN, Centrala studiestödsnämndens webbplats.
När är nästa studiestart?
keyboard_arrow_downStudierna startar i augusti vecka 34.
Vilka kurser ingår i utbildningen?
keyboard_arrow_downKurser totalt 800 poäng
- Naturbruk
- Skötsel av utemiljöer 1
- Växtkunskap 1
- Marklära 1
- Skötsel av utemiljöer 2
- Maskiner och teknisk utrustning
När får jag antagningsbesked?
keyboard_arrow_downAntagningsbesked kommer senast 10 juni. Med antagningsbeskedet får du också information om utbildningen. Vill du veta mer? Kontakta anna.hagstrom@edu.sater.se.