Prövning

En prövning innebär att dina kunskaper i en kurs bedöms, utan att vara inskriven på kursen. Du studerar helt på egen hand och får utföra ett eller flera examinationer. När du utfört alla examinationer sätter en lärare betyg.

Har du gått på en kommunal gymnasieskola får du pröva genom vuxenutbildningen från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. Är du under 20 år får du vända dig till din tidigare skola. Har du gått på en fristående skola får du pröva genom vuxenutbildningen om du har ett slutbetyg eller gymnasieexamen.

En kommun får enligt skollagen ta ut en avgift om högst 500 kronor av den som vill genomföra en prövning i grundskolan, gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning. Genom vuxenutbildningen i Säter har du möjlighet att göra prövningar via Arena utbildning. Prövningen kostar 500 kronor per kurs, med vissa undantag där prövningen är gratis, till exempel om du tidigare har betyg F/IG i kursen.

Om du betalat för en prövning men sedan ångrat dig och inte genomför den får du inga pengar tillbaka.

Prövning ger inte rätt till studiemedel från CSN.

Prövningsperioder grundläggande och gymnasial nivå, 2024

Prövningar för grundskolenivå och gymnasial nivå genomförs i olika prövningsperioder. Max två prövningar per prövningsperiod beviljas.

Följande anmälningsperioder och prövningsperioder gäller:

  • Prövningsanmälan: 17 augusti–15 september
  • Start prövningskurs: 14 oktober

Anmälan till prövning

  • Du gör din anmälan till prövning under anmälningsperioden.
  • Efter anmälningsperiodens slut handläggs alla prövningsanmälningar av Vuxenutbildningen.
  • Du kommer få meddelande i e-tjänsten med information om betalning, prövningstillfälle mm.

Hur går en prövning till?

En prövning innebär att du på egen hand läser in ett ämne enligt kursplanen och gör ett eller flera prov. Proven kan bestå av både skriftliga och muntliga delar. I vissa ämnen ingår laborationer, grupparbeten eller praktiska moment. Proven testar samtliga kursmål enligt Skolverkets kurs- eller ämnesplan.

Så här förbereder du dig för prövning

När du ska göra en prövning är det också bra om du förbereder dig. Det erbjuds en skriftlig rekommendation om kurslitteratur och annan viktig information inför din prövning i samband med utskick av kallelse för prövning.

Prövning i annan kommun

För dig som är säterbo är det även möjligt att anmäla sig till prövning i någon annan kommun som har aktuell kurs. Du får själv söka upp respektive kommun och göra din prövningsanmälan.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.