Mat i förskola och skola

Våra barn äter på stjärnrestaurang

Veckans meny och matsedel för förskolor och skolor

Du kan också se skolmatsedeln i din smartphone, med appen Skolmaten. Appen laddas ner gratis från Google Play eller App Store. För mer information om appen, se webbplatsen skolmaten.se. Med appen kan du och ditt barn ge feedback till skolköket genom att tala om hur maten var idag.

Goda matvanor ger god hälsa

God hälsa ger bättre förutsättningar för ett långt och lyckligt liv. I våra förskole- och skolkök serverar vi näringsriktig mat, från grunden tillagad på plats, ofta med ekologiska och närproducerade råvaror. Det kallar vi en investering i framtiden.

Lunchrasten är också en viktig lektion

I skolan lär du dig att läsa, skriva och räkna rätt. I kommunens förskolor och skolor vill vi också lära barnen att äta rätt, att äta hälsosamt. Vi tycker att det är en förutsättning för kunskapsinhämtning och ett livslångt lärande.

Riktlinjer

Riktlinjer för mat och måltider är en del i barn- och utbildningsnämndens arbetet för att leva upp till de övergripande målen i folkhälsoplanen, antagen av kommunfullmäktige:

 • att stimulera till goda matvanor i förskola, skola och äldreomsorg
 • ökad eller bibehållen konsumtion av ekologiska, rättvisemärkta och närproducerade livsmedel
 • att minska andelen barn med övervikt och fetma
 • att sprida kunskap om goda matvanor.

Så anmäler du om specialkost för ditt barn i förskolan eller skolan

Använd e-tjänsten Specialkost inom förskola, skola på etjanster.sater.se för att få specialkost.

Specialkost

Specialkost är viktig för barn som behöver det för att må bra, eller har behov av det på grund av religiösa eller etiska skäl. Ansökan om specialkost eller anpassade måltider ska undertecknas av dig som är vårdnadshavare eller myndig elev och lämnas in i god tid inför höstterminen varje år. Vid förändring under läsåret ska ansökan uppdateras omgående i kommunens e-tjänst Specialkost inom förskola, skola.

För specialkost gäller följande:

 • Om du eller ditt barn behöver specialkost vid till exempel allergi, intolerans eller andra matrelaterade sjukdomar och symtom behöver du ansöka via kommunens e-tjänst Specialkost inom förskola, skola – anmälan. Du behöver också lämna ett intyg från behandlade läkare eller dietist (med vissa undantag).
 • Du behöver lämna in en ny anmälan i e-tjänsten i början av varje läsår samt om behovet ändras.

För behovsanpassade måltider gäller följande:

 • Om ditt barn behöver anpassade måltider på grund av selektivt ätande med anledning av till exempel neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) eller liknande behöver du ansöka via kommunens e-tjänst Specialkost inom förskola, skola – anmälan. Förskolans rektor eller skolans elevhälsogrupp ska intyga behovet. Du kommer få prova en fast rullande veckomatsedel under en månad innan vi går vidare och anpassar matsedeln mer.
 • Du behöver lämna in en ny anmälan i e-tjänsten i början av varje läsår samt om behovet ändras.

För anpassade måltider av etiska eller religiösa skäl gäller följande:

 • Om ditt barn behöver anpassade måltider på grund av religiösa eller etiska skäl ansöker du via kommunens e-tjänst Specialkost inom förskola, skola – anmälan.
 •  Om du eller ditt barn väljer att utesluta mat av animaliskt ursprung erbjuder förskolan eller skolan vegetarisk mat som innehåller mjölkprodukter och ägg. Du kan också välja vegan kost som är mat som är lagad på produkter och livsmedel från växtriket.
 • Du behöver lämna in en ny anmälan i e-tjänsten i början av varje läsår samt om behovet ändras.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.