Avgiften beror på hur stor inkomst du har
Den avgift du ska betala bestäms av ditt hushålls bruttoinkomst (inkomst före skatt). Studielån, studiebidrag, barnbidrag och annan ej skattepliktig inkomst räknas inte med. I Inkomstslagen kan du se vilka inkomster som ska räknas in i bruttoinkomsten.
Avgiften som du betalar till barnomsorgen bestäms av inkomsten som du och den vuxne person som du bor tillsammans med, har varje månad. Det är viktigt att du anmäler hur stor inkomst du har.
Skattepliktig bruttoinkomst är:
- lön och andra ersättningar i anslutning
- föräldrapenning
- sjukpenning
- arbetslöshetsersättning
- inkomst av näringsverksamhet, efter avdrag för egenavgifter
- pensionsförmåner (Ej barnpensioner)
- sjukbidrag
- rehabiliteringspenning
- aktivitetsstöd
- vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode
- för familjehem räknas endast arvode
- skattepliktigt vårdbidrag
- korttidsstudiestöd
- skattepliktigt utbildningsbidrag
- livränta
- periodiskt understöd
- arvoden
- ersättning från sjuk- och olycksfallsförsäkringar som har tecknats i samband med din tjänst
- beskattningsbara naturaförmåner som bilförmåner och bostadsförmån
- inkomst av arbete utomlands.
Inkomster som inte ska tas med när du anmäler din inkomst är:
- försörjningsstöd
- bostadsbidrag
- barnbidrag
- studiemedel (bidrag och lån)
- vårdnadsbidrag
- ekonomiskt bistånd
- underhållsbidrag
Egen företagare
Egna företagare ska ange den beräknade bruttoinkomsten. Efter deklaration och bokslut bestäms den faktiska avgiften.
Avgift tas ut från och med första introduktionsdagen. Du betalar avgift för 12 månader per år, oavsett hur mycket eller lite platsen används.
- Om du är ensamstående så är det din egen inkomst som är hushållets inkomst.
- Om du bor tillsammans med en annan vuxen, så är det både din inkomst och din partners inkomst som är hushållets inkomst. Vid förändring i familjen ska detta meddelas till Barn- och utbildningssektorn.
Avgiften beräknas i procent av hushållets skattepliktiga bruttoinkomst oavsett om barnet eller barnen är gemensamma eller inte.
- Barn 1 (det yngsta barnet) = 3 procent av bruttoinkomst
- Barn 2 = 2 procent av bruttoinkomst
- Barn 3 = 1 procent av bruttoinkomst
- Barn 4 och följande = gratis
Barn 3–5 år med en förskoleplats har från höstterminen de fyller tre år ett avdrag på avgiften med 150 kronor per månad. Detta avdrag har man under september till maj månad vilket är under samma period som allmän förskola erbjuds.
Faktureringsperiod
Fakturan kommer månaden efter den period som ditt barn haft barnomsorg. Vid uppsägning av plats kommer den sista fakturan månaden efter uppsägningen
Lämna uppgift om inkomst
Du är skyldig att varje år lämna in aktuella uppgifter om din inkomst, så att du inte betalar för mycket eller för lite. Du är även ansvarig för att ändra inkomstuppgifterna löpande under året när din inkomst ändras. Om du aldrig lämnar in någon inkomstuppgift får du den högsta avgiften, betala enligt maxtaxa. Stickprovskontroll sker varje år, där din inkomstuppgift jämförs med din taxerade inkomst (deklarationen). Om du betalat för lite blir du återbetalningsskyldig. Du kan även välja att betala enligt maxtaxa, det väljer du på samma ställe som man lämnar sina inkomstuppgifter.
Aktuell inkomst anmäler du via kommunens e-tjänst Ändra inkomstuppgifter och schema (kräver e-legitimation) på etjanster.sater.se.
Du som inte har möjlighet att ansöka via e-tjänst kan beställa en blankett på papper att fylla i och skicka in via post. Blanketten kan du beställa via Säters kommuns kundtjänst, på telefon 0225-55 000.
Betalar du rätt barnomsorgsavgift?
I Säters kommun kan du välja att betala enligt maxtaxa eller anmäla din inkomst och betala utifrån vad du tjänar. Om hushållets gemensamma inkomst är mindre än 54 830 kr (år 2024) får du en lägre barnomsorgsavgift.
Inkomstkontroll
Genom stickprovskontroller jämförs de inlämnade inkomstuppgifterna med hushållens gemensamma taxerade inkomst hos Skatteverket (deklarationen).
Visar det sig att inkomstuppgifterna som du lämnat till oss inte stämmer överens med skatteverkets uppgifter kommer avgiften justeras genom inkomstkontrollen. Det innebär att du i efterhand faktureras (inkomstkorrigering) eller får pengar tillbaka.
Ska du få pengar tillbaka får du ett brev där du ska fylla i bankkontouppgifter för att sedan få pengarna insatta på ditt konto.
Har du betalat enligt maxtaxan (ordinarie avgift) berörs du inte av inkomstkontrollen.
Separation
Fakturan skickas till den som var räkningsmottagare för året granskningen avser och fördelar inte avgiften på flera personer. Om vårdnadshavarna har separerat efter kontrollåret ansvarar de tillsammans för att dela betalningen mellan sig. Ni får själva komma överens med varandra om hur in- eller utbetalningen ska fördelas. Säters kommun kan inte erbjuda någon hjälp när det gäller fördelningen.
Granskar två år bakåt
Inkomstuppgifterna som varje hushåll har lämnat till grund för barnomsorgsavgiften jämförs med den taxerade årsinkomsten (deklarationen) från Skatteverket. Kontrollen sker med två års fördröjning eftersom Skatteverkets uppgifter inte finns tillgängliga tidigare.
Den totala årsinkomsten enligt Skatteverkets uppgifter delas med 12, vilket ger en genomsnittlig månadsinkomst.
Om du har haft en ojämn inkomst under året (kanske har studerat halva året och jobbat halva året) kan du lämna in dina lönespecifikationer mm för att göra en manuell uträkning.
Lämna inkomstuppgifter
Du lämnar inkomstuppgifter via kommunens e-tjänst Ändra inkomstuppgifter och schema på etjanster.sater.se. Det går endast att lämna inkomstuppgifter för nuvarande månad och framåt, inte bakåt i tiden. Du kan ändra din inkomst varje månad om du har en ojämn inkomst.
Kan du inte betala hela avgiften på en gång?
Har du inte möjlighet att betala hela avgiften kan du lägga upp en avbetalningsplan hos Visma Financial Solutions. Kontakt dem på telefon 0771–232 400.
Under 2024 betalades ca två tredjedelar av fakturorna inom barn- och skolomsorgen via pappersfakturor. Säters kommun önskar att fler kommer att välja ett mer ekonomiskt och miljövänligt alternativ. I nedanstående länk finner du de alternativ som finns tillgängliga för betalning till kommunen.
Frågor och svar
Kan vi få delad faktura?
keyboard_arrow_downOm ni som vårdnadshavare har separerat och barnet bor i två familjer finns möjlighet att få delad faktura. Ni debiteras då var för sig utifrån respektive hushålls inkomst (vårdnadshavare samt ev. ny make, maka eller sambo). Den sammanlagda avgiften överstiger dock inte maxavgiften för en plats. För att få delad faktura måste båda vårdnadshavarna fylla i en blankett och lämna in till barn- och utbildningssektorn. Du kan beställa blanketten via kommunens e-tjänst ”Blankettansökan” på etjanster.sater.se eller mejla till barnomsorg@sater.se och begära en blankett för delad faktura.
Vad är skattepliktig bruttoinkomst, inkomst före skatt?
keyboard_arrow_downAvgiften som du betalar till barnomsorgen bestäms av inkomsten som du och den vuxne person som du eventuellt bor tillsammans med, har varje månad. Det är viktigt att du anmäler hur stor inkomst du har.
Det här är skattepliktig bruttoinkomst
- lön och andra ersättningar i anslutning
- föräldrapenning
- sjukpenning
- arbetslöshetsersättning
- inkomst av näringsverksamhet, efter avdrag för egenavgifter
- pensionsförmåner (ej barnpensioner)
- sjukbidrag
- rehabiliteringspenning
- aktivitetsstöd
- vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode
- för familjehem räknas endast arvode
- skattepliktigt vårdbidrag
- korttidsstudiestöd
- skattepliktigt utbildningsbidrag
- livränta
- periodiskt understöd
- arvoden
- ersättning från sjuk- och olycksfallsförsäkringar som har tecknats i samband med din tjänst
- beskattningsbara naturaförmåner som bilförmåner och bostadsförmån
- inkomst av arbete utomlands.
Inkomster som inte ska tas med när du anmäler din inkomst
- försörjningsstöd
- bostadsbidrag
- barnbidrag
- studiemedel (bidrag och lån)
- vårdnadsbidrag
- ekonomiskt bistånd
- underhållsbidrag.
Egen företagare
Du som är egen företagare ska ange den beräknade bruttoinkomsten. Efter deklaration och bokslut bestäms den faktiska avgiften.
Går det att kombinera olika typer av placering?
keyboard_arrow_downNej, det går inte att kombinera olika typer av placeringar.
De här placeringarna finns:
- Barn till vårdnadshavare som arbetar: Barnets närvarotid är den tid då vårdnadshavare arbetar samt skälig restid. Avgift betalas utifrån hushållets gemensamma inkomst.
- Barn till föräldraledig vårdnadshavare: Barnet har rätt att vara på förskola eller pedagogisk omsorg 15 timmar per vecka. Förläggningen av tiden beslutas av rektor på förskolan. Avgift betalas utifrån hushållets gemensamma inkomst.
- Barn till arbetslös vårdnadshavare: Barnet har rätt till förskola eller pedagogisk omsorg 15 timmar per vecka. Hur tiden fördelas beslutas av rektor på förskolan. När en arbetslös vårdnadshavare exempelvis får ett tillfälligt arbete eller ska på arbetsintervju kan barnet vara på förskolan eller den pedagogiska omsorgen även annan tid. Avgift betalas utifrån hushållets gemensamma inkomst.
Allmän förskola:
- Erbjuds barn från och med höstterminen det år de fyller tre år, minst 525 timmar per år. Förläggningen av tiden bestäms inför varje läsår och gäller lika för alla förskolor i kommunen. Platsen är avgiftsfri.
Om ditt barn har en plats på förskolan, men du önskar byta till en avgiftsfri allmän förskoleplanering kan du ansöka om detta på vår webbplats. Ansökan ska göras senast en månad innan övergången till allmän förskola. Ansök om barnomsorg via e-tjänsten Barnomsorg ansökan på etjanster.sater.se
Uppsägning gör du via kommunens e-tjänst Säga upp plats i förskola och fritidshem på etjanster.sater.se. (E-legitimation krävs).
Kan jag få minskad avgift när jag har semester eller längre tids ledighet?
keyboard_arrow_downNej. Du betalar för platsen i förskolan så länge som ditt barn har en placering. Om du vill säga upp platsen är uppsägningstiden en månad.