Vård och omsorg
Att jobba inom vården är så mycket mer än det medicinska där din yrkesstolthet handlar om att arbeta med människor och ha förmågan att kunna bemöta människor i livets alla skeenden. Framför allt är det yrken där du får möjlighet att hjälpa andra och göra verklig skillnad.
Utbildningarna är nationella yrkespaket från Skolverket. Efter att ha läst yrkespaketet till undersköterska kan du ansöka om den skyddade yrkestiteln från Socialstyrelsen.
Det här kan du jobba med efter utbildningen
Som vårdbiträde arbetar du främst inom äldreomsorg och med människor med olika funktionsvariationer. Som undersköterska kan du också arbeta inom exempelvis psykiatri, akutsjukvård eller på en vårdcentral.
I utbildningen får du kunskaper och färdigheter för ditt kommande yrke. Främst kommer du utveckla din kompetens att utföra omvårdande arbetsuppgifter med vård- och omsorgstagaren i en mångfald olika situationer. Du får också med dig grundläggande kunskaper om hälsa och ohälsa, en helhetssyn på människan och en förmåga att bemöta och kommunicera med människor. Att kunna planera, genomföra och utvärdera arbetsprocesser är också en del av utbildningen samt arbetsmiljöfrågor för att kunna arbeta säkert och ergonomiskt.
Praktik och arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att en del av din studietid är praktisk ute på olika arbetsplatser. Just vår utbildning innehåller även fyra veckors APL inom psykiatrin tack vare vårt nära samarbete med Region Dalarna.
Utbildningens omfattning
Utbildningens längd varierar beroende på vad du väljer att utbilda dig till.
Utbildningen till undersköterska omfattar 1500 gymnasiepoäng vilket innebär ett och ett halvt till två års studier.
Att utbilda dig till vårdbiträde omfattar 800 gymnasiepoäng och innebär ett till två års studier beroende på studietakt. Utbildningen passar bra att läsa i kombination med sfi D eller grundläggande svenska som andra språk.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigad till studiemedel.