Riktlinjer för exploateringsavtal
Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-06, § 60.
Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-06, § 60.
Säters kommun är en del av den växande Falun/Borlänge regionen med goda förutsättningar för den bebyggda miljön. Kommunen har ett strategiskt läge inom arbetsmarknadsområdet mellan Falun- och Borlänge kommun samt med goda kommunikationsmöjligheter till de större arbetsmarknadsområdena i Mälardalen.
Säters kommun har idag drygt 11 100 kommunmedlemmar och växer med knappt 100 nya medlemmar varje år. Många planprocesser pågår parallellt med följd av en bättre planberedskap och med ett antal lagakraftvunna planer som ännu inte är exploaterade. Ambitionen är att det upprättas ca 200 bostäder per mandatperiod.
Säters kommun har en vision om ett långsiktigt hållbart samhälle och har höga ambitioner avseende stadsutvecklingens kvaliteter. Samarbetet och dialogen med de aktiva exploatörerna är en viktig del i detta arbete. Riktlinjerna för exploateringsavtal är en del i arbetet för att förtydliga för både nya och befintliga exploatörer vilka grundförutsättningar som gäller för exploateringsprojekt i kommunen.
Riktlinjerna för exploateringsavtal är antagna av kommunfullmäktige och kommer att uppdateras vid behov
Syftet med dessa riktlinjer för exploateringsavtal är att ange grundläggande principer för fördelning av kostnader och intäkter för genomförandet av detaljplaner, samt andra förhållanden som har betydelse för bedömningen av konsekvenserna av att ingå exploateringsavtal.
Riktlinjerna är vägledande och gäller för alla nya exploateringsavtal inom Säters kommun.
Med riktlinjerna eftersträvar Säters kommun:
Skapa förutsägbarhet och transparens för exploatörer och medborgare vid genomförande
av exploateringar i kommunen.
Varje exploatör ska ha samma förutsättningar och hanteras på likställt sätt.
Stärka och utveckla kvalitéer inom samhällsbyggnaden samt förvalta kommunens tillgångar och resurser på ett långsiktigt hållbart sätt.
Exploateringsavtal är ett avtal om genomförande av en detaljplan. Exploateringsavtalet tecknas mellan en kommun och en exploatör avseende mark som inte ägs av kommunen.
Exploateringsavtalet reglerar ekonomiska åtaganden, genomförandefrågor, marköverlåtelser med mera och tecknas innan detaljplan antas.
I Säters får ett exploateringsavtal inte överlåtas till annan part utan kommunens skriftliga medgivande.
För att påbörja ett exploateringsprojekt krävs ett positivt planbesked och därefter ett planuppdrag från kommunstyrelsen. Innan detaljplanearbete påbörjas tecknas ett planavtal med exploatören. Planavtalet reglerar kostnaderna som uppstår i samband med framtagandet av detaljplanen såsom nödvändiga utredningar och kommunens interna tid med mera. Fakturering sker löpande kvartalsvis. Inga ytterligare kostnader för planläggningen tillkommer då i exploateringsavtalet eller vid bygglovsansökan.
Upprättandet av exploateringsavtalet påbörjas i samband med att planarbete startar. Till samrådsskedet ska ett utkast till avtal finnas.
Godkännande av exploateringsavtal och antagande av detaljplan sker samordnat i instansordningen; samhällsbyggnadsnämnd, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Detaljplanen antas endast om exploateringsavtalet först har godkänts.
I bilden nedan beskrivs hur planprocessen och processen för framtagande av exploateringsavtal förhåller sig till varandra.
Kommunen är vanligtvis huvudman för allmän plats (gata, park med mera) och ansvarar då för utbyggnad, ombyggnad samt drift och underhåll av denna. Exploatören ansvarar för och
bekostar samtliga åtaganden inom kvartersmark.
Respektive part ansvarar för samtliga åtgärder som krävs för att sanera egen mark samt mark
som överlåts i den omfattning som krävs för att marken ska kunna användas i enlighet med
detaljplanens bestämmelser.
Varje exploateringsprojekt ska bekosta utbyggnad, ombyggnad och marklösen för allmän
plats, allmänna anläggningar samt andra nödvändiga åtgärder inom och i anslutning till
detaljplanen som krävs för projektets genomförande. I undantagsfall kan allmänna anläggningar delfinansieras av kommunen om standarden eller nyttan på anläggningarna
överstiger vad som kan anses skäligt att exploateringsprojektet ska bekosta.
Standarden och utformningen av gator, parker och andra allmänna anläggningar beskrivs i detaljplanen samt i exploateringsavtalet. Kostnadsfördelningen mellan exploatör/er och kommunen regleras i exploateringsavtalet.
Exploatören kan även komma att bekosta åtgärder som har genomförts före avtalets ingående
om detaljplanen avser ett steg i en etappvis utbyggnad.
Självkostnadsprincipen ska tillämpas, dvs. exploatören ska erlägga ersättning motsvarande de faktiska kostnaderna för de åtgärder som kommunen genomför.
Kostnaderna fördelas skäligt och rättvist mellan kommunen och exploatör samt ska stå i
rimlig proportion till den nytta som exploatören har av detaljplanen.
För exploatörens ekonomiska åtaganden i exploateringsavtalet ska exploatören ställa en för kommunen godtagbar säkerhet som t.ex. bankgaranti, spärrat konto, pantbrev eller moderbolagsborgen.
Då kommunen överlåter eller upplåter kvartersmark till exploatör sker detta till aktuellt marknadsvärde.
Då exploatören överlåter eller upplåter mark för allmän plats eller allmänna anläggningar utgår vanligtvis ingen ersättning.
Köp och överenskommelse om fastighetsreglering och erforderliga rättigheter såsom t.ex. servitut, gemensamhetsanläggning och ledningsrätt tecknas i samband med exploateringsavtalet.
Säters kommun ansvarar för utbyggnad och drift av det allmänna vatten- och avloppsnätet. Elnätet samt fjärrvärme eller fjärrkyla förvaltas av annan part. Det kan även förkomma ägare till andra befintliga ledningar i kommunen som berörs. För opto eller bredband och telefoni finns flera aktörer på marknaden, varför flera olika huvudmän kan bli aktuella för sådana ledningar. Det åligger exploatören att teckna särskilt avtal med respektive berörd ledningsägare. Det kan bli aktuellt att i exploateringsavtalet reglera exploatörens
åtaganden avseende vatten- och avloppsfrågor inklusive dagvatten inom områden där kommunens sjöar, vattendrag eller grundvatten kan påverkas.
Exploateringsavtal tecknas mellan kommunen och exploatörer för att reglera genomförandet av detaljplaner. Detta dokument beskriver vilka förutsättningar och riktlinjer som gäller vid upprättande av exploateringsavtal i Säters kommun. Avsikten är att exploatören redan i tidigt skede ska kunna bedöma konsekvenserna inför planering och genomförande av sina projekt.
När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.
Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Prata med oss på tfn 0225-55 000.
Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.