Regler för föreningsbidrag
Beslutad av kommunfullmäktige 2022-02-24.
Diarienummer KS2021/0434.
Beslutad av kommunfullmäktige 2022-02-24.
Diarienummer KS2021/0434.
Föreningslivet värdesätts högt i Säters kommun. Det bidrar till ett attraktivt Säter och ett rikare liv. I syfte att underlätta för föreningslivet stöttar kommunen dess verksamheter på olika sätt.
Alla föreningar och ideella organisationer som har sitt säte eller verksamhet i Säters kommun kan söka bidrag och andra insatser för sin verksamhet. Ett krav för att beviljas bidrag och andra insatser är att verksamheten inte strider mot kommunens värdegrund.
A. Föreningens verksamhet skall bedrivas med vedertagna, demokratiska metoder
B. Föreningen skall vara öppen för var och en som önskar medlemskap och som
accepterar föreningens mål och verksamhet
C. Föreningen skall bedriva en verksamhet som främjar en sund fysisk och psykisk utveckling hos medlemmarna och som stärker respekten för människovärdet.
D. Verksamheten får inte ha inslag av köns- eller rasdiskriminering. Verksamheten får inte ha inslag av diskriminering mot sexuell läggning.
E. Föreningen åtar sig att med kraft motverka all eventuell användning av otillåtna prestationshöjande medel samt alkohol, narkotika och tobak i all verksamhet.
F. I de fall en förening bedriver verksamhet i flera kommuner, får föreningen i bidragshänseende endast tillgodoräkna sig bidrag för de medlemmar som är bosatta i Säters kommun. Vidare får endast aktiviteter som bedrivs inom Säters kommun räknas som underlag i den kommunala bidragsansökan.
1.2 De olika sätt Säters kommun direkt eller indirekt stöttar föreningslivet är följande
Bidrag i form av kommunalt aktivitetsstöd, som är kopplat till lokalt aktivitetsstöd (statligt bidrag) kan ges till följande föreningar;
Bidrag utgår för sammankomst/aktivitet som sker i föreningens regi. Inget hinder
föreligger om föreningen köper tjänster i någon form. En sammankomst ska ligga i
linje med föreningens idrottsliga verksamhet och idé för barn, ungdomar och särskilt
inriktas för att:
En sammankomst ska vara en ledarledd gruppaktivitet. Ledare ska ha rimliga kvalifikationer och vara utsedd av föreningen samt vara lägst 13 år och kan inte redovisningsmässigt vara ledare för flera grupper samtidigt. En sammankomst ska omfatta minst 3 bidragsberättigade deltagare utöver ledare. Bidrag utgår för maximalt 30 deltagare per sammankomst. En sammankomst ska pågå minst 60 minuter och innehålla gemensam samling och avslutning. För sammankomst i åldersgruppen 0–7 år, minst 40 minuter. Bidragsberättigade deltagare är barn och ungdomar i åldern 0025 år och ledare 13–25 år som är medlem i föreningen och bosatta i Säters kommun.
Åldern räknas tom det år deltagaren fyller 25 år. En deltagare får räknas en gång per dag och idrott. Vid tävling/match redovisas varje deltagare av respektive förening som deltagare tillhör. För deltagare och ledare inom idrott för funktionsnedsatta (handikappidrott) finns ingen övre åldersgräns. Med handikappidrott menas idrottsverksamhet för personer med funktionsnedsättning som bedrivs av föreningar anslutna till Handikappidrottsförbundet och Dövas idrottsförbund samt övrig SFidrott som bedrivs för personer med funktionsnedsättning.
Ansökan ska vara kommunen tillhanda senast 15 maj varje år (avseende föregående års verksamhet).
Föreningar som hyr lokal av annan aktör än kommunen kan få bidrag med maximalt 50 procent av kostnaden.
Ansökan sker löpande under året.
Verksamhetsbidraget är Säters kommuns stöd till lokala bystugor/samlingslokaler och ska användas till föreningens verksamhet. Stödet ges för att främja demokrati, engagemang och utveckling i våra byar.
Till ansökan ska verksamhetsberättelse bifogas med information inklusive antal medlemmar i föreningen samt en redovisning av genomförda aktiviteter innevarande år.
Ansökan ska vara kommunen tillhanda senast 15 maj varje år.
Inom Säters kommun finns det ett antal kommunala anläggningar som drivs av olika föreningar. Förhållandet mellan Säters kommun och respektive förening regleras genom ett driftsavtal som beslutas av kommunstyrelsen.
Ersättning för spårhållning (per timme).
Medel kan sökas efter avslutad säsong.
Medel kan sökas för uppdatering av kartmaterial.
Ansökan sker löpande under året.
I syfte att möjliggöra ett rikt föreningsliv för funktionsnedsatta personer utgår bidrag till organisationer där verksamheten vänder sig till funktionsnedsatta.
Ansökan ska vara kommunen tillhanda senast 15 maj varje år (avseende föregående års verksamhet).
Samarbeten mellan Säters kommun och föreningar som innebär att kommuninvånare erbjuds verksamheter som utgör komplement till det kommunala uppdraget är möjlig. Förhållandet mellan Säters kommun och respektive förening regleras genom avtal i varje enskilt fall. Där kommunen ger ett bidrag och föreningen förbinder sig att erbjuda en överenskommen verksamhet, såsom exempelvis Väntjänst.
När föreningar står i begrepp att starta upp, för dem, nya verksamheter kan kommunen bidra med stöd för att agera möjliggörare. Stöd ges utifrån de förutsättningar som råder vid varje unikt tillfälle. Tilltänkt verksamhet påverkar vilka kompetenser som kopplas till processen. Stödinsatserna kan variera från rådgivning, personellt stöd till ekonomiskt stöd mm.
Ansökan sker löpande under året.
Kulturbidragen ska bidra till någon eller några av följande punkter:
En ansökan ska vara inlämnad och behandlad före arrangemangets genomförande och påbörjad marknadsföring. Skriftlig redovisning av alla program som fått kommunala
bidrag skall inlämnas senast 2 månader efter genomförandet. Ansökan sker löpande under året t.o.m. 15 oktober.
Evenemang har stor betydelse för bilden av Säter. Definitionen av evenemang är större tillställningar eller händelser som arrangeras kortvarigt, och ska inte förväxlas med löpande verksamhet. Säters kommun stödjer genomförande av evenemang via praktiskt stöd och/eller ekonomiskt bidrag. Kommunens evenemangsstöd synliggörs i sin helhet, av kommunfullmäktige antagen, Evenemangsstrategi. Samordning sker via Evenemangsrådet.
Ansökan: se evenemangsstrategin
Personer eller föreningars prestationer som framstår som föredömliga kan föranleda särskild uppvaktning. Via uppvaktning av person uppmärksammas indirekt en förening. Följande uppvaktningar används:
Förslag gällande särskild uppvaktning mottages löpande under året.
När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.
Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Prata med oss på tfn 0225-55 000.
Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.