Policy för bidrag till enskilda vägar i Säters kommun – Regler och modell
Antagen av kommunfullmäktige 2020-02-20
Antagen av kommunfullmäktige 2020-02-20
Policy för bidrag till enskilda vägar i Säters kommun syftar till att beskriva regelverk samt
bidragsmodell för enskilda vägar f i Säters kommun. Samhällsbyggnadsnämnden är ansvariga för frågan om bidrag till enskilda vägar medan samhällsbyggnadsförvaltningen genom Gatuenheten ansvarar för den praktiska hanteringen av bidragsfrågorna.
I Sverige finns tre olika väghållare. Dessa är Staten, Kommunen samt den enskilda väghållaren.
Statligt väghållarskap råder för vägar som har nationell eller regional betydelse, för dessa är
Trafikverket väghållare. Kommunala vägar återfinns inom detaljplanelagt område där kommunen som regel är väghållare. Övriga vägar är som regel enskilda varvid mark- och fastighetsägare utmed vägen tillsammans äger vägen och ansvarar för densamma.
För den enskilda vägen är det vanligt att en vägförening eller vägsamfällighet inrättas. Syftet är att skapa en tydlig ansvarsfördelning där styrelsen ges mandat att ansvara för vägens drift och skötsel. För mindre enskilda vägar med få boende är det vanligt att vägförening saknas och det är då upp till mark- och fastighetsägare att komma överens om hur vägen ska skötas.
Möjlighet att ansöka om bidrag till den enskilda vägen finns hos såväl Trafikverket som hos
Säters kommun. Hos Trafikverket söks ett statligt bidrag där Trafikverket ansvarar för kriterier och prövning av bidrag. Utöver statligt bidrag kan även kommunalt driftbidrag erhållas, ansökan sker då hos kommunen. Den modell som i Säters kommun beslutats möjliggör driftbidrag till samtliga enskilda vägar, oavsett vägförening eller ej, förutsatt att grundkriterierna är uppfyllda.
Driftbidraget syftar till att bidra till kostnader för den dagliga driften av vägen. Som exempel kan nämnas, vinterväghållning, grusning, hyvling m.m. För driftbidraget finns ett antal regler som ska uppfyllas av den sökande. Bidrag utbetalas vid uppfyllande av regler i enlighet med bidragsmodell.
Driftbidrag kan sökas av samtliga enskilda väghållare. Beroende på organisation och vägens
funktion kan bidragsnivån variera. Följande krav gäller för driftbidrag:
Vid godkänd ansökan utbetalas driftbidrag med 4 kr/meter väg. Bidraget utbetalas till samtliga berättigade oavsett vägens funktion eller klass. Bidragsnivån indexregleras årligen utifrån det index som Trafikverket använder.
Om bidrag ej erhållits tidigare behöver ansökan ske enligt ovan. För bidragstagare som ingår i vägförening gäller ansökan för framtiden och utbetalning efter prövning kommer ske
automatiskt. För enskilda vägar som ej ingå i vägförening gäller att ansökan måste ske var tredje år för att driftbidrag ska erhållas.
Ansökan ska inlämnas till Gatuenheten senast den 15.e januari och bidrag utbetalas senast den sista februari.
Vid större investeringsåtgärder finns möjlighet att ansöka om särskilt förstärkningsbidrag.
Riktlinjer kring vilka åtgärder som är kvalificerade för förstärkningsbidrag ses på Trafikverkets hemsida, som exempel kan nämnas:
Kriterier för att erhålla förstärkningsbidrag från Säters kommun är:
Vid godkänd ansökan läggs denna i turordning utifrån när ansökan inkommit till kommunen. Vid godkänd ansökan utbetalas 15 procent av total kostnad.
Bidraget utbetalas årligen under mars månad.
Kommunen är generellt väghållare inom detaljplanelagt område. Bortsett från statliga vägar har övriga vägar ett enskilt väghållarskap. För Säters kommun är det viktigt med vägar som håller god standard i kommunens alla delar, oavsett väghållarskap. Bidrag till enskilda vägar har därför en viktig funktion i att underlätta för enskilda väghållare att sköta sina åtaganden.
Driftbidraget har en nyckelroll i att möjliggöra löpande drift och underhåll av enskilda vägar i kommunen. Det är viktigt att de enskilda väghållarna har möjlighet att hålla vägarna farbara året runt men också att förebyggande underhållsarbeten kan genomföras.
Förstärkningsbidraget ger en möjlighet till delfinansiering av större förstärkningsprojekt, tillsammans med Trafikverkets bidrag uppnås en stor täckningsgrad där föreningarna ofta kan få ca 80-90 procent täckningsgrad av kostnaderna. Förstärkningsbidraget är således viktigt för att förbättra livslängden hos enskilda vägar.
Den aktuella policyn syftar till att tydliggöra kriterierna och nivåerna för bidrag. De krav som
ställs på bidragstagaren motiveras främst med att bidragsgivaren har ett ansvar för att säkerställa att utbetalt bidrag används på rätt sätt. Av den anledningen kan besiktningar komma att genomföras och redovisning krävas från bidragstagaren. Ansökningsformuläret är också uppbyggt på så sätt att bidragstagaren ska redovisa tillräckligt mycket information för att bidragsgivaren ska kunna spåra vart och hur bidraget används.
När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.
Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Prata med oss på tfn 0225-55 000.
Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.