Gemensamma nämnder

I nämnderna sitter politiker som är utsedda av kommunfullmäktige. Nämnderna leder kommunens förvaltningar som i sin tur utreder och genomför besluten åt nämnderna. Nämnderna har samma proportionella mandatfördelning som kommunfullmäktige.

Gemensam överförmyndarnämnd

Överförmyndare i samverkan Falun-Borlängeregionen har sitt kontor i Borlänge men är en gemensam organisation för överförmyndarverksamhet inom ett antal dalakommuner. De kommuner som ingår och samverkar i organisationen är Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken och Säter.

Överförmyndarnämnden är en kommunal myndighet. Dess främsta uppdrag är att se till att de som inte kan eller får ta hand om sina angelägenheter, det vill säga hantera sin ekonomi, bevaka sin rätt eller sörja för sin person, får sina behov tillgodosedda genom att god man eller förvaltare utses.

På webbplatsen för Överförmyndare i samverkan i Falun-Borlängeregionen får du veta mer om vem som kan få god man och vad gode mannen har för uppgifter. Där finns även alla aktuella blanketter för anmälan, ansökan, årsräkning med mera.

Information om nämnder, ledamöter och ersättare i Gemensamma överförmyndarnämnden finns på Borlänge kommuns webbplats.

Språktolknämnden i Dalarna

Språktolknämnden är en gemensam nämnd för Region Dalarna, Avesta kommun, Borlänge kommun, Falu kommun, Gagnefs kommun, Hedemora kommun, Leksands kommun, Ludvika kommun, Mora kommun, Orsa kommun, Rättviks kommun, Smedjebackens kommun och Säters kommun.

Borlänge kommun är värdkommun för språktolknämnden i Dalarna. Det innebär att verksamheten har sitt arbetsställe och säte i Borlänge och ingår i kommunens organisation.

Läs mer om Språktolknämnden på Borlänge kommuns webbplats.

Upphandlingssamverkan

Falun, Borlänge, Avesta, Gagnef, Hedemora, Ludvika och Säters kommun har en gemensam upphandlingsverksamhet som är placerad i Ludvika.

Upphandlingscenter ansvarar för all upphandling i kommunerna med undantag av direktupphandlingar och byggentreprenader. Det ansvarar respektive kommun för själva.

Mer information hittar du på Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionens webbplats.

Nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel

I den gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel samverkar sju Dalakommuner i tillståndsfrågor som rör servering av alkohol och försäljning av tobak, folköl och receptfria läkemedel. De sju kommunerna är Borlänge, Gagnef, Säter, Smedjebacken, Ludvika, Hedemora och Falun. Den gemensamma nämnden och ATL-kontoret (kontoret för alkohol, tobak och receptfria läkemedel) ligger i Falun. Tillstånd, regler och tillsyn för alkohol, tobak och läkemedel sköts av Falu kommun.

Mer information om den gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel hittar du på Falu kommuns webbplats.

Vill du veta mer om om olika tillstånd du behöver söka för alkohol, tobak och receptfria läkemedel gör du det på Falu kommuns webbplats.

Hjälpmedelsnämnden

Hjälpmedelsnämnden är en gemensam samverkansnämnd för hjälp­medels­frågor mellan Region Dalarna och kommunerna i Dalarnas län.

I nämnden ingår Region Dalarna och länets 15 kommuner. Region Dalarna har tre ledamöter i nämnden och dalakommunerna har vardera en ledamot. Region Dalarna är värdkommun och hjälpmedelsnämnden ingår i dess organisation. Du kan hitta mer information om hjälpmedelsnämnden på Falu kommuns webbplats.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.