Yrkeshögskola
Ansök till utbildningsstart 2025
Ansökan till nästa utbildningsomgång är öppen och stänger 15 april. Studiestart är 18 augusti.
Ansökan till nästa utbildningsomgång är öppen och stänger 15 april. Studiestart är 18 augusti.
Är du utbildad undersköterska och vill ta ett karriärsteg? Då är specialistundersköterska ett alternativ för dig! Vår utbildning är för dig som redan jobbar inom psykiatrin eller som är nyfiken på att söka dig dit.
Omfattning | Studietakt | CSN-berättigad | Undervisningsspråk | Nästa utbildningsomgång |
---|---|---|---|---|
205 YH-poäng ca 1 år (41 veckor) | 100 %, distans med närträffar | Ja | Svenska och engelska | 18 augusti 2025 till 29 maj 2026 |
Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper om psykiatriska diagnoser och deras bakomliggande neurobiologiska och fysiologiska mekanismer samt specifik kunskap om lagstiftning, dokumentation och handledning. Unikt för just denna utbildning är specifik kunskap inom neurobiologi och traumateori samt kompetens att jobba med kroppsbaserade metoder som komplement till annan behandling vid traumatisk stress.
Som specialistundersköterska inom psykiatri jobbar du med att stödja vård- och omsorgstagaren i vardagen och utbildningen ger dig en bred verktygslåda för den dagliga omvårdnaden utifrån ett holistiskt och personcentrerat perspektiv. Du tränar på färdigheter att motivera, genomföra och dokumentera omvårdnadsinsatser, utveckla förhållningssätt och förståelse utifrån bland annat lågaffektivt bemötande, transkulturell psykiatri och traumamedveten omsorg.
Kunskaper om traumatisk stress samt kroppsbaserade metoders effekt och potential kan medverka till att skapa en trygg vårdmiljö och ge redskap för ett förebyggande och främjande arbete i omsorgsvardagen. Kroppsbaserade metoder med relevans och evidens vid traumatisk stress används som stöd till annan behandling. De metoder som ingår i utbildningen är: gynnsamma andningsövningar, avslappningstekniker, medveten rörelse, traumaanpassad mindfulness, NADA öronakupunktur/-akupressur och traumaanpassad yoga.
Om du vill ha information om utbildningen mejlar du till kristina.ekenstein@edu.sater.se.
Efter examen kan du bland annat jobba inom
Fem yrkeshögskolepoäng motsvarar en veckas studier.
Utbildningen är avgiftsfri. Du står för kostnader för resa, kost och logi i samband med utbildningens närträffar, samt litteraturkostnader.
Boende, för de som inte kan pendla, finns i Säter i form av enklare hotell, vandrarhem samt Airb&b.
Du har en gymnasieexamen från gymnasieskola eller kommunal vuxenutbildning i Sverige eller motsvarande svensk eller utländsk utbildning.
Det kan även finnas andra omständigheter som ger grundläggande behörighet i kraft av att du kan tillgodogöra dig utbildningen. Till exempel att du har läst en utbildning på yrkeshögskolenivå tidigare eller har praktisk erfarenhet som gör dig behörig till utbildningen.
Se även Riksdagens webbplats 1 kap. 3 § Förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan.
Minst ett av nedanstående alternativ krävs:
Arbetslivserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska.
Detta är alla böcker som kommer användas genom hela utbildningen. Kursmaterial kopplat till de kroppsbaserade momenten tillkommer till självkostnadspris. Digital litteratur eller artiklar tillkommer. Flera böcker är återkommande i kurserna.
Ansvarig utbildningsanordnare: Säters kommun
Omfattning, poäng: 205
Diarienummer: MYH 2023/4284
Ansökningsnummer: 202314020
Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om/ i:
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha färdigheter i att:
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser att:
Yrkesroller
Delvis
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Utbildningens huvudlärare Kristina Ekenstein är utbildad pedagog i grunden, utbildad
utbildningsledare av Yrkeshögskoleförbundet och har jobbat 15 år inom psykiatrisk verksamhet, främst inom rättspsykiatrin. Gästlärare inom neurobiologi och traumateori, Nora Kerekes fil.dr. yrkesverksam inom både akademin, forskning och i klinisk verksamhet. Ansvarig för utbildningens kroppsbaserade delar, Josefin Wikström, ansvarig för personalutbildning och programutveckling av traumaanpassad yoga (TAY) för Rättspsykiatrin samt BUP, tidigare delaktig i utvecklingen av Kriminalvårdens Krimyoga samt programansvarig och huvudutbildare inom TAY för Prison Yoga Project Europa samt undervisar regelbundet på anstalterna Kumla och Hinseberg. Dr. Kerekes är projektledare för och Josefin Wikström är skapare av program för flertal nationella och internationella
studier där traumaanpassad yoga, som komplementär insats inom psykiatrisk vård, utvärderas, till exempel inom kriminalvård, BUP och Rättspsykiatrin. Alla tre är delaktiga i framtagandet av utbildningen.
Utbildningens teoretiska delar är en förutsättning för att få den förståelse som krävs för att kunskap och färdighet ska smälta samman till kompetens. Här följer en kort översikt över forskning som stödjer de metoder och förhållningssätt som används i utbildningen. Under övrigt finns även exempel på kurslitteratur i de teoretiska avsnitten.
Det svenska skolväsendet präglas av tanken om att skolan ska ge alla elever förutsättningar att klara studierna och verka kompensatoriskt. Den tanken kommer även genomsyra denna
specialistundersköterskeutbildning. Möjliggörandet att muntliga examinerande uppgifter kan
genomföras på andra språk än svenska och engelska öppnar för en större mångfald av sökande.
Tillgång till elevhälsa och studiehandledning att alla når målen.
Biträdande rektor
När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.
Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Prata med oss på tfn 0225-55 000.
Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.