Detaljplan för kvarteret Bladguldet
För att möjliggöra byggandet av nya bostäder i Mora by tar kommunen nu fram en detaljplan, öster om idrottsplatsen intill Förgyllarvägen. Området som detaljplaneläggs kallas Bladguldet. Område pekas ut i Fördjupad översiktsplan för Mora by, Enbacka m.fl. (2019) som utvecklingsområde för bostadsbebyggelse.
Planförslaget har fått en ny utformning!
2023 visade kommunen upp ett första planförslag för Bladguldet. Det inkom då flera synpunkter som bland annat berörde bevarande av naturmiljö för motions- och skidspår samt rekreation och lek. Kommunen ser att det är viktigt att naturen i och kring området fortsatt blir tillgänglig för allmänheten och har därför arbetat fram ett nytt förslag. Det nya förslaget innebär att mer naturmark sparas mellan idrottsplatsen och det nya bostadsområdet.
Tack för era synpunkter!
Mellan 15e maj och 25e juni 2025 har detaljplanen varit på samråd. Vi tackar för alla synpunkter som inkommit och för att ni valt att engagera er i planeringsprocessen.
En samlad bedömning kommer att göras av de inkomna synpunkterna. Det innebär att även om alla synpunkter tas med i processen, är det inte säkert att alla kan tillgodoses fullt ut. Eventuella ändringar i planförslaget kommer att redovisas i en samrådsredogörelse.
Vad innebär detaljplaneförslaget?
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra cirka 30–40 nya bostäder. Detaljplanen tillåter en blandad bebyggelse av villor, radhus och parhus eller småskaliga flerbostadshus i två våningar.
Detaljplanen ställer vissa krav på hur bebyggelsen ska utformas. Det görs för att de nya byggnaderna ska passa ihop med det omkringliggande landskapet och närliggande områden. Detaljplanen anger till exempel att byggnaderna ska ha träfasad och att fasaderna ska ha en dov kulör. En dov kulör innebär att fasaderna inte får vara för ljusa (nära vitt) eller för mörka (nära svart), utan någonstans mitt emellan.
Syftet med detaljplanen är också att bevara naturytor för friluftsliv, sport och rekreation. Det nya bostadsområdet kommer göra att vissa delar av befintliga motions- och skidspår behöver plockas bort. Dessa spår kan i stället ersättas inom den yta som i detaljplanen sparas som naturmark. Delar av naturytorna som sparas är också viktiga för att möjliggöra hantering av vatten vid stor nederbörd. Detaljplanen anger specifika ytor där vatten kan ansamlas vid behov.
Processen
Detaljplaner tas fram via en process reglerad i plan- och bygglagen. Det innebär bland annat att de ska visas upp på så kallat samråd och granskning innan de kan antas. Här hittar du information om detaljplaneprocessen.
Har du frågor?
Välkommen att kontakta oss via epost på sbn@sater.se eller ring till kommunens växel på telefon 0225-55 000.