Socialtjänst för barn och unga
På den här sidan kan du som är barn eller ungdom få veta mer om socialtjänsten. Socialtjänsten finns för att barn och unga ska ha en trygg uppväxt. En del barn och unga är inte trygga och blir inte tillräckligt omhändertagna av sina föräldrar. Då kan du vända sig till socialtjänsten som hjälper till, så att det ska bli så bra som möjligt för dig som är barn eller ungdom.
Här förklarar vi vilken hjälp du kan få av socialtjänsten (även kallat soc), hur du kontaktar oss och vad som händer när du kontaktar oss.
Det här är socialtjänsten
Alla barn har rätt att må bra, vara trygga och ha någon som tar hand om dem. Ibland kan det bli jobbigt för vuxna att ta hand om allt på egen hand. Då kan du få hjälp av oss på socialtjänsten. Exempel på när du kan be oss om hjälp är om du mår dåligt för att dina föräldrar mår dåligt, eller gör dumma saker.
Det kan till exempel vara om föräldrarna:
- bråkar med dig eller med varandra
- inte kan ta hand om dig på ett bra sätt
- dricker för mycket eller tar droger
- slåss eller hotar
- inte har tillräckligt med pengar.
Om du själv mår dåligt eller gör saker som inte är bra för dig kan vi till exempel stötta och hjälpa dig om:
- du tar droger eller dricker för mycket alkohol
- du har gjort någonting brottsligt
- du skolkar ofta eller struntar i skolan
- du ofta blir väldigt arg eller slåss ofta
- du har blivit utsatt för sexuella övergrepp
- någon är elak mot dig eller någon i din familj blir slagen
- du är orolig för hur dina föräldrar mår
- du är rädd för att bli bortgift.
På socialtjänsten i Säter, eller soc som många kallar det, har vi ansvar för att hjälpa och stötta alla som bor i kommunen. Det gäller också dig som kommit som flykting till Sverige. Hos oss jobbar socialsekreterare. De flesta av oss sitter i samma hus som Coop och Systembolaget.
Vi vill att dina föräldrar ska förstå hur du mår och hur du har det. Vår uppgift är att tillsammans med dig och din familj försöka hjälpa er så att ni ska få det bättre. Några viktiga saker som vi vill att du ska veta:
- Det finns hjälp och stöd att få.
- Du har rätt att må bra.
- Du har rätt att få prata med någon som lyssnar.
- Du har rätt att bli tagen på allvar.
Socialtjänsten kan hjälpa dig på olika sätt
Det finns flera olika sätt vi kan hjälpa och stötta dig och din familj på. Vissa familjer kan få hjälp från oss, medan andra familjer får hjälp på andra sätt, till exempel med sjukvård eller extra stöd i förskola och skola. Du kan alltid ringa till oss om det är något du undrar över. Hjälp från socialtjänsten är alltid gratis.
Vi tar reda på vilken hjälp ni behöver
Hjälp från socialtjänsten kallas insats. För att ta reda på vilken insats just du och din familj behöver, gör vi först en utredning. Det betyder att vi pratar med dig, dina föräldrar och andra vuxna som känner dig såsom lärare, tränare eller släktingar. Du behöver inte berätta mer än du vill, men ju mer du berättar, desto bättre kan vi hjälpa dig. Vi vill gärna göra utredningen tillsammans med dig och din familj för att komma överens om socialtjänsten har någon hjälp som passar er. Vi finns till för att ni ska få det bättre.
Socialtjänsten samarbetar med andra delar av samhället, som skolan och polisen. Ibland behövs ingen utredning för att få hjälp från socialtjänsten.
Olika typer av hjälp som du kan få
- ekonomisk hjälp
- hjälp att få en kontaktperson eller en kontaktfamilj
- hjälp av en familjebehandlare (vanligaste hjälpen)
- familjehem om du inte kan bo kvar hemma.
Du som redan har kontakt med socialtjänsten
Det finns många olika anledningar till att barn och unga har kontakt med socialtjänsten. Oavsett varför du har kontakt med oss har du, precis som alla andra barn och unga hos oss, en socialsekreterare som är ansvarig för just dig och din familj. Du är alltid välkommen att ställa frågor eller säga vad du tycker till din socialsekreterare. Din socialsekreterare vill gärna veta vad du tycker och känner.
Därför har du kontakt med socialtjänsten
Det är inte säkert att du vet varför du har kontakt med oss på socialtjänsten. Då får du gärna fråga din socialsekreterare. Trots att vi tror att vi är tillräckligt tydliga med varför barn och unga har kontakt med oss, är det inte alltid säkert att alla har förstått. Självklart ska du veta varför vi är inblandade i ditt liv. Din socialsekreterare vill att du ska veta vilken hjälp du får. Du får gärna fråga flera gånger.
Om du vill förbereda dig inför en träff med din socialsekreterare
Din socialsekreterares jobb handlar om att du ska få det bra. Den enda som vet precis hur du mår och vad du behöver för att må bra är du själv. Därför kan det vara bra att förbereda sig inför ett möte med socialsekreteraren.
- Fundera gärna på hur ditt liv ser ut just nu. Finns det något som gör dig ledsen och finns det något som gör dig glad. Skriv gärna ner några punkter innan vi ses – det gör det lättare för oss att förstå vad vi kan hjälpa dig med.
- Om du till exempel inte trivs hemma kan vi hjälpa dig att prata med dina föräldrar om det som inte känns bra. Socialsekreterare är vana att prata om svåra saker.
- Om dina föräldrar ska med dig när du träffar din socialsekreterare kan du fundera på om du vill sitta själv med din socialsekreterare en stund. Då kan du ringa din socialsekreterare innan och säga det eller säga det på mötet.
När många är inblandade
Ibland är det många vuxna inblandade för att hjälpa ett barn och en familj. Det kan vara till exempel socialtjänsten, Bup (Barn- och ungdomspsykiatrin) och skolan. Om det är så för dig och din familj kan alla ses tillsammans och göra en gemensam planering för att du ska få det så bra som möjligt. Det kallas nätverksmöte eller SIP (Samordnad Individuell Plan).
Om du inte kan bo kvar hemma
Vi försöker alltid jobba för att barn och unga ska kunna bo kvar hemma. Men ibland går inte det. Innan frågan om ett nytt hem kan bli aktuellt prövas nästan alltid flera andra sätt att hjälpa dig och din familj. Vi på socialtjänsten vill hjälpa familjer att få bo tillsammans. Därför försöker vi hjälpa till på flera olika sätt för att ni ska få det så bra som möjligt. Alla familjer är olika och ibland räcker det inte med exempelvis kontaktperson eller familjebehandling för att du ska få det så bra som du har rätt till.
Det är socialtjänstens ansvar att bestämma om ett barn eller ungdom ska få bo hos en släkting, i ett familjehem, eller på något annat ställe. Det är ovanligt att vi på socialtjänsten tar hand om barn utan att föräldrarna eller barnen vill det.
IVO – Inspektionen för vård och omsorg
Du som har kontakt med socialtjänst eller sjukvård har rätt att kontakta oss för att få information om dina rättigheter. IVO ska se till att socialtjänsten och hälso- och sjukvården följer de lagar och regler som finns. Om de du träffar där inte lyssnar eller om du tycker att dina rättigheter inte respekteras kan du vända dig till IVO för att:
- fråga om dina rättigheter
- berätta om det som inte fungerar bra i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten.