Prästgärdet

Prästgärdet är byggt i två plan och ligger centralt i Säter med närhet till sjön Ljustern och allmänna kommunikationer. Nedre plan består av tre avdelningar med 30 lägenheter, avsedda för personer med demenssjukdom. På övre plan finns fyra avdelningar med 40 lägenheter. Tre avdelningar är traditionella äldreboenden. Den fjärde avdelningen är ett korttidsboende med tio platser.

Avgifter

Du hyr din lägenhet av Säters kommun, men faktureras av Säterbostäder. Hyresavgiften kan variera för olika boenden samt hur stor din lägenhet är. Kostnaden (2024) är cirka
4 200 till 6 900 kronor. Hyran höjs årligen efter gällande avtal. Elförbrukningen ingår
i din hyra. Du behöver teckna en egen hemförsäkring. Det kan skydda dig ekonomiskt om något skulle hända med din lägenhet eller dina saker. Du kan ansöka om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.

Kostnaden för vård, omsorg och mat betalar du utöver hyran. Du hittar priser på kommunens webbplats Avgifter inom äldreomsorgen.

Om lägenheterna

I lägenheterna finns det en säng och en madrass som är ergonomiskt anpassad. För övrigt är lägenheten omöblerat. Du tar med egen inredning som egna gardiner och möbler, tv och radio som är viktiga för trivsel och hemkänsla. När du kopplar in din tv finns ett basutbud av kanaler men Prästgärdet har fiber indraget så du kan teckna eget abonnemang för att få fler kanaler.

Boendemiljö

Prästgärdet ligger med närhet till sjön Ljustern i ett lugnt område utan större höjdskillnader. Boendet är utformat som ett lugnt och rogivande boende, med en trivsam, trygg och säker miljö. Byggnaden smälter in i omgivningarna med arkitektur, utformning och är anpassad till trästaden Säter.

Välkomstsamtal och kontaktperson

När du flyttar in på Prästgärdet erbjuder enhetschefen dig och dina närstående ett välkomstsamtal. Samtalet är till för att verksamheten ska lära känna dig på bästa sätt. Du får också kontaktperson.  Kontaktpersonen ska skapa trygghet för dig och vara ett stöd till dina närstående. Kontaktpersonens funktion är att vara ombud och förmedla dina och dina närståendes önskemål och behov vidare till övriga medarbetare. Kontaktpersonen kan även hjälpa dig att handla, beställa tid hos frisör m.m.

Måltider

All mat som serveras till lunch och middag är tillagad i köket på Prästgärdet. Frukost serveras efter ditt eget önskemål. På varje avdelning finns allmänna utrymmen där du kan sitta tillsammans med de andra på boendet och äta frukost, mellanmål, lunch, middag och dricka kaffe om du vill. Vill du hellre äta maten i din egen lägenhet går det också bra.

Larm

Alla lägenheter är utrustade med personliga larm. Larmet går till mobiltelefoner som
personalen på boendet bär med sig. Larmen går att anpassa särskilt för dina behov.

Post

Bor du på Prästgärdet är det personalen som tömmer brevlådan med inkommande post och delar ut till de boende. Det finns ingen gul postlåda för utgående post. Vill du skicka post, lämna den till personalen så hjälper de dig att skicka posten.

Besök

Prästgärdet har inga speciella besökstider, detta är ett boende, du tar emot besök och umgås som man själv vill. För besökande finns det gott om gästparkeringar.

Personal

På varje boende finns undersköterskor och vårdbiträden dygnet runt.

Hälso- och sjukvård

Kommunen ansvarar för och erbjuder hälso- och sjukvård upp till sjuksköterskenivå. Omvårdnadsansvarig sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt. Kommunens demenssjuksköterska finns tillgänglig och handleder bland annat personal samt blir inkopplad vid specifika ärenden.

På Prästgärdet finns också sjukgymnast, och arbetsterapeut. Av sjukgymnasten kan du till exempel få hjälp med funktionsbevarande träning och rehabilitering.

För läkarinsatser ansvarar regionen. Du betalar själv kostnaden för läkarbesök och provtagning. Resor till och från sjukvårdande behandling betalas av dig enligt avgift för sjukresor. I samband med läkarbesök ser vi gärna att du har med dig en närstående. Kostnadsfri allmän munhälsobedömning erbjuds av Regionens tandvårdsstöd. Behöver
du besöka en tandläkare betalar du själv kostnaden för besöket. I samband med tandvårdsbesök ser vi gärna att du har med dig en närstående.

Aktiviteter

Du har möjlighet till individuell vardagsnära aktivitet utifrån dina önskemål. Det är personalen som ordnar aktiviteterna. Ett par gången i veckan är det gemensamma aktiviteter i samlingssalen. Det kan till exempel vara musikunderhållning eller bingo. Andra aktiviteter kan vara högläsning promenader, samtal, gymnastik eller bakning. Under sommaren erbjuds aktiviteter av olika slag utomhus.

På boendet firas också olika högtider och tillställningar som bland annat midsommarfirande och grötfest vid jul. Vid födelsedagar finns möjlighet att låna en större samlingslokal för närstående.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.