Enbackagården

Enbackagården i Gustafs har fem avdelningar med totalt 42 lägenheter. Tre av avdelningarna med 26 lägenheter är traditionella äldreboenden. Samtliga lägenheter ligger i markplan och består av fem avdelningar (A, B, C, D och E). Varje avdelning består av åtta lägenheter. Två av avdelningarna har 16 lägenheter som är avsedda för personer med demenssjukdom. Möjlighet till parboende finns.

  • Lägenheter på avdelningarna A, B och C: litet kök och sovrum, allrum, toalett och dusch.
  • Lägenheter på avdelningarna D och E: Ett större rum och kokvrå samt toalett och dusch.

Avgifter

Du hyr din lägenhet av Säters kommun, men faktureras av Säterbostäder. Hyresavgiften kan variera för olika boenden samt hur stor din lägenhet är. Kostnaden (2024) är cirka
4 200 till 6 900 kronor. Hyran höjs årligen efter gällande avtal. Elförbrukningen ingår
i din hyra. Du behöver teckna en egen hemförsäkring. Det kan skydda dig ekonomiskt om något skulle hända med din lägenhet eller dina saker. Du kan ansöka om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.

Kostnaden för vård, omsorg och mat betalar du utöver hyran. Du hittar priser på kommunens webbplats Avgifter inom äldreomsorgen.

Om lägenheterna

I lägenheterna finns det en säng och en madrass som är ergonomiskt anpassad. För övrigt är lägenheten omöblerat. Du tar med egen inredning som egna gardiner och möbler, tv och radio som är viktiga för trivsel och hemkänsla. När du kopplar in din tv finns ett basutbud av kanaler men Enbackagården har fiber indraget så du kan teckna eget abonnemang för att få fler kanaler. Surfplattor finns tillgängligt för utlåning.

Boendemiljö

Boendet ligger centralt i Enbacka med utsikt över vida åkrar. Det finns goda bussförbindelser med tätorten Säter. Från boendet kan du njuta av betande kor och en vacker vy över åkrar och ängar. Vid tidig morgon är det inte ovanligt att höra tuppen gala. I närheten av Enbackagården finns livsmedelsaffär, lokala affärer, bageri och pizzeria. Den lokala kyrkan ligger endast 200 meter från Enbackagården.

Välkomstsamtal och kontaktperson

När du flyttar in på Enbackagården erbjuder enhetschefen dig och dina närstående ett välkomstsamtal. Samtalet är till för att verksamheten ska lära känna dig på bästa sätt. Du får också kontaktperson.  Kontaktpersonen ska skapa trygghet för dig och vara ett stöd till dina närstående. Kontaktpersonens funktion är att vara ombud och förmedla dina och dina närståendes önskemål och behov vidare till övriga medarbetare. Kontaktpersonen kan även hjälpa dig att handla, beställa tid hos frisör m.m.

Måltider

All mat som serveras till lunch och middag är tillagad i köket på Prästgärdet i Säter och levereras till Enbackagården. Frukost tillagas direkt på boendet och serveras efter ditt eget önskemål. På varje avdelning finns allmänna utrymmen där du kan sitta tillsammans med de andra på boendet och äta frukost, mellanmål, lunch, middag och dricka kaffe om du vill. Vill du hellre äta maten i din egen lägenhet går det också bra.

Larm

Lägenheterna är utrustade med personlarm. Detta larm går att anpassa för dina behov. Larmet går till personsökare som personalen bär på sig.

Post

Till varje lägenhet finns ett postfack i entrén. Där finns även postlåda för utgående post som töms när posten kommer till boendet. Har du svårt att tömma postfacket själv, är det personalen på boendet som delar ut posten till dig.

Besök

Enbackagården har inga speciella besökstider. Detta är ett boende, man tar emot besök och umgås som du själv vill. För besökande finns det gott om gästparkeringar. Kollektivtrafiken till Enbackagården är begränsad. Busstider hittar du på Dalatrafiks webbplats dalatrafik.se.

Personal

På varje boende finns undersköterskor och vårdbiträden dygnet runt.

Hälso- och sjukvård

Kommunen ansvarar för och erbjuder hälso- och sjukvård upp till sjuksköterskenivå. Omvårdnadsansvarig sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt. Kommunens demenssjuksköterska finns tillgänglig och handleder bland annat personal samt blir inkopplad vid specifika ärenden.

På Prästgärdet finns också sjukgymnast, och arbetsterapeut. Av sjukgymnasten kan du till exempel få hjälp med funktionsbevarande träning och rehabilitering.

För läkarinsatser ansvarar regionen. Du betalar själv kostnaden för läkarbesök och provtagning. Resor till och från sjukvårdande behandling betalas av dig enligt avgift för sjukresor. I samband med läkarbesök ser vi gärna att du har med dig en närstående. Kostnadsfri allmän munhälsobedömning erbjuds av Regionens tandvårdsstöd. Behöver
du besöka en tandläkare betalar du själv kostnaden för besöket. I samband med tandvårdsbesök ser vi gärna att du har med dig en närstående.

Aktiviteter

Du har möjlighet till individuell vardagsnära aktivitet utifrån dina önskemål. Det är personalen som ordnar aktiviteterna. Ett par gången i veckan är det gemensamma aktiviteter i samlingssalen. Det kan till exempel vara musikunderhållning eller bingo. Andra aktiviteter kan vara högläsning promenader, samtal, gymnastik eller bakning. Under sommaren erbjuds aktiviteter av olika slag utomhus.

På boendet firas också olika högtider och tillställningar som bland annat midsommarfirande och grötfest vid jul. Vid födelsedagar finns möjlighet att låna en större samlingslokal för närstående.

MLS
Marie-Louise Snell

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.