Hållbar strategi för kommunens blomsterplanteringar

Säters kommun har under flera års tid kontinuerligt bytt ut buskar mot perenner, gräs och träd. I rådhusparken är rabatterna ett uppskattat inslag i stadskärnan där många sätter sig en stund och njuter av grönskan.

Återanvändning av perenner är ekonomiskt och hållbart

I blomlådorna finns numera också perenner istället för ettåriga sommarblommor. Under hösten tar kommunen upp perennerna från lådorna och gräver ner dem i en rabatt för vinterförvaring. Lådorna av lärkträ görs rent, oljas in och ställs undan varje vinter för förvaring. När våren kommer grävs perennerna upp och planteras om i lådorna igen. Det är både ekonomiskt och hållbart att återanvända perenner och att vi är rädda om våra fina blomlådor.

Det är trevligt när olika blommor avlöser varandra under hela sommaren

I början av våren kommer vårlökarna upp. Förutom att förse hungriga insekter som vaknar tidigt på våren med mat, är det fint att ha någonting som blommar tidigt. Sedan avlöser olika blommor varandra under hela sommarsäsongen. Några växter som finns i rabatterna är bland annat höstsilverax, funkia, alunrot, salvia, näva, dagliljor och miskantus. Det är både tåliga och trevliga växter som har olika egenskaper. Exempelvis funkian får olika vackra färger på bladen, och olika höjder på växterna gör att det skapas harmoni i rabatterna. Miskantus är ett dekorativt prydnadsgräs året om och får vackra blomspiror på hösten när det är lite rimfrost.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.