Silverringen

En färd i silvrets och järnets spår genom Silvberg och Säter

Handritad karta över Silverringen.

Silverringen är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters vackra och spännande bergslagsområden. Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har i samarbete med Säters kommun och Silvberg och Säters Hembygdsföreningar skyltat och ställt i ordning fem särskilt sevärda platser – Jönshyttan, Östra Silvberg, Grängshammar, Ulfshyttan och Bispberg. Här kan du uppleva hur ett månghundraårigt bergsbruk i gruvor, hyttor och hammare har format historiskt förtätade platser i en naturskön omgivning.

Grängshammar

Grängshammar, en av Dalarnas vackraste bruksmiljöer, där du finner Olof Forsgrens stilrena byggnader uppförda i skimrande slaggflis. Här ses kolhusruinen invid forsande vatten och frodig grönska och i förgrunden ruinen efter den gamla smedjan.

Grängshammars Engelska park. Här finns också en av Sveriges äldsta engelska parker med anor från slutet av 1700-talet. Parken har restaurerats under 2022-2023 och nu ser man återigen vattnet flöda under de nybyggda broarna. Mer information om Engelska parkens historia

I Grängshammar finns också Silvbergs kyrka. Kyrkan har en originell, åttkantig form och är skönt belägen vid sjön Grängens strand. Som byggnadsmaterial användes huvudsakligen slaggflis, men här är väggarna helt täckta av puts. Kyrkan invigdes 1834 och ersatte då det medeltida kapellet i Östra Silvberg.

 Praktisk information till besökare i Grängshammar och Engelska parken

Flygfoto över Silvbergs kyrka.
Silvbergs kyrka. Foto: Nils Fältman

Östra Silvberg är en av Sveriges äldsta gruvor. Den hade sin storhetstid redan under 1400-talet då mycket silver utvanns här. I Storgruvans turkosa vattenspegel ses himmel, berg och skog. På området finns även Ödekyrkogården, där det medeltida Sankt Nikolai kapell en gång legat. Kapellet uppfördes av de rika silvbergsmännen och var i bruk ända fram till 1830-talet.

Praktisk information till besökare i Östra Silvberg

Gruvhål med blågrönt vatten vid Östra Silvbergs gruva.
Östra Silvbergs gruva. Foto: Karin G Hästö

Jönshyttan

I Jönshyttan smältes den silvermalm som bröts vid Östra Silvbergs gruvor. Det enda spår vi ser idag efter all denna aktivitet är några mindre högar av slagg. På 1600-talet framställdes även tackjärn här, förmodligen i en bergsmanshytta av denna typ. Fram till 1515 bodde den rike silvbergsfogden Stig Hansson vid Jönshyttan i ett stort timmerhus vars grundstenar fortfarande finns kvar.

Ulfshyttan

I Ulfshyttan anlades på 1600-talet en hytta och produktionen av tackjärn pågick, med endast kortare avbrott, fram till maj 1939, då den sista blåsningen skedde. I den mäktige masugnen i Ulfshyttan omvandlades järnmalmen och blev till tackjärn, en av Sveriges viktigaste handelsvaror i många hundra år.

Gruvkonsten – ”Säterkônsta”

Säterkonsten betraktades under 1700-talet som ett av Dalarnas sju underverk. Vid Ljusteråns vattenfall i Sördalen, som ligger i den södra delen av Säterdalens naturreservat, byggdes i början av 1600-talet ett vattenhjul och en stavgång, det så kallade Konsthjulet och konstgången. I mer än 300 år drev konstgången pumpar och uppfodringsverk i den närbelägna Bisbergs gruva. Konstgången var fullt utbyggd cirka 2,5 km och var i drift fram till år 1921. I Sördalen kan du i dag se en rekonstruktion av ett vattenhjul och en del av Konstgången. Hjulhuset där vattenhjulet står byggdes år 1740.

Gruvkonsten - "Säterkônsta".
Gruvkonsten – ”Säterkônsta”

Bispberg

Vid Bispbergs gruva, med anor från medeltiden, tronar den magnifika Vasa-laven från 1889. Här kan du se en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer. Kanske orkar du även vandra upp på Bispbergs klack där hela nejden kan beskådas i fågelperspektiv.

Längs vägen finns fina rastplatser vid de många sjöarna, så packa gärna en matsäckskorg. Vid besöksmålen berättar informationsskyltar om platsens historia. Alla texter är översatta till engelska och tyska.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.