Skapande företagare som öppnar upp igen

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Hej Lotta Lacis, Tidlösa Smide och Keramik i Ulfshyttan. Nu har ni slagit upp portarna för säsongen, hur känns det?

-Det är så roligt! 2020 hade vi ju helt stängt på grund av pandemin och det har varit kännbart på många sätt, men nu är vi igång igen, äntligen.

Hur började ditt företagande?

-Jag är florist i grunden och drev en blomsteraffär i centrala Borlänge i fler år. Kändes mig sugen på att öppna något hemma i stället men insåg att en blomsteraffär inte skulle bära sig där vi bor. Jag har alltid varit intresserad av keramik så jag hade tur när jag fick överta en drejskiva av Inger Berggren som också drev butik i Borlänge. Jag ägnade all ledig tid för att lära mig hantverket.
Det blev nog lite för mycket till slut, jag gick in i den berömda väggen och lade ner blomsteraffären.

Därefter och under flera år arbetade jag vid Borlänge vandrarhem. Fick möjligheten att önska schema där jag var ledig under helger från maj-september, vilket gjorde att vi 2013 kunde öppna vårt eget Tidlösa Smide och Keramik. Då stod bygget av cafédelen, som jag ritat själv, och verkstaden klar.
När vandrarhemmet sedan bytte ägare bestämde jag mig för att pensionera mig och enbart arbeta med vår sommaröppna rörelse. Det är tre år sedan nu.

Berätta, vad kan man hitta och göra hos dig?

– Vi har unika prydnader, presenter och bruksföremål för hem och trädgård som
till exempel tårtfat, ljusstakar och skålar, både egen tillverkning och inköp vi gjort från utvalda leverantörer.
Jag jobbar i keramik och försöker skapa speciella ting. Min man Lars är smed och gör ljuskronor, hängstolar, fönsterdekorationer och mycket annat. Och så kan man fika förstås, här finns alla möjliga söta saker såsom bullar, kakor, mjuka godbitar, bakelser, macroner och tårtor. Som ett kondis.
Här kan man slå sig ner både ute och inne där vi inrett med fina gamla möbler och njuta av den vackra utsikten över sjön Gyllingen.

Hur har ni klarat er under pandemin?

-Ja, vi hade ju som sagt stängt förra säsongen och det var tufft. Mycket av det vi säljer, som inte är egen tillverkning, var redan köpt och skulle betalas. Tur ändå att vi har så låga kostnader i övrigt och kan klara oss något så när på pensionen, men det har inte varit helt enkelt. Svårt och krångligt att söka de stöd som finns också. Det är inte mycket som stämmer in på en rörelse som vår.

Normalt brukar jag också ha keramikkurser med 6 – 8 personer, där deltagarna har fått lärt sig göra ett eget fat i stengods, det har varit mycket uppskattat. Men det kunde jag inte ha förra året och det blir inget denna säsong heller på grund av pandemin.

Huvudsaken är dock att vi är igång igen med större delen av vår verksamhet, det är så roligt!

Hur har ni öppet?

-Varje lördag och söndag kl 12-18, till och med sista helgen i september.

Lycka till med säsongen!

-Tack!

Lotta Lacis

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.