Starta eller etablera företag

Har du bestämt dig för att starta företag? På den här sidan har vi samlat information om rådgivning, finansiering, aktiviteter och kontakter i Säters kommun och i Dalarna.

webbplatsen verksamt.se finns information och tjänster för dig som driver eller ska starta företag. Här finns också sökverktyget Hitta rådgivning och finansiering. Där kan du se allt från seminarier och utbildningar, till erbjudanden om finansiering. Dessutom finns kontaktuppgifter till både rådgivare och organisationer som kan hjälpa dig i ditt företagande.

Rådgivning och hjälp att starta företag

När du ska starta företag kan du behöva rådgivning. Här nedan kan du hitta information om några aktörer som kan hjälpa dig.

NyföretagarCentrum Mellersta Dalarna

Du som har en affärsidé eller funderar på att starta eget företag, eller redan har startat, erbjuds kostnadsfri, objektiv och naturligtvis konfidentiell rådgivning med kunniga rådgivare som också är företagare. Det kan handla om att välja rätt företagsform, bolla affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring eller vad du vill som rör ditt företagande. NyföretagarCentrum anordnar även olika föreläsningar och seminarium. NyföretagarCentrum Mellersta Dalarnas verksamhet finansieras av kommunerna Säter, Gagnef, Borlänge och Leksand samt företag och organisationer. Läs mer på NyföretagarCentrum Mellersta Dalarnas webbplats och boka rådgivning.

Coompanion Dalarna

Coompanion hjälper till att starta upp sociala företag och kooperativ så att fler blir delaktiga i arbetslivet. Oavsett om du precis kommit på en idé, står i startgroparna eller om du har kommit en bit på vägen, kan du få kostnadsfri rådgivning. Du kan få hjälp med bland annat affärsidén, företagsformer, skriva stadgar, kompanjonavtal, affärsplan och budget. Läs mer och boka rådgivning på Coompanion Dalarnas webbplats.

Företagsinkubator, Dalarna Science Park

Företagsinkubatorn vill motivera människor med nya idéer att ta nästa steg. Har du en idé eller ett företag som du vill utveckla? Har du drivkraft och ambitioner? Hos företagsinkubatorn hittar du energi, kunskap och nätverk så att dina visioner kan växa sig starkare. Läs mer om företagsinkubatorn på Dalarna Science Parks webbplats. Där kan du också hitta information om hur du bokar ett möte för att utveckla din idé.

Skatteverket

Funderar du på att starta företag? Är du redan igång och har frågor om till exempel moms, deklaration, bokföring eller anställningar? Eller vill du avsluta ditt företag? Mer information finns på Skatteverkets webbplats.

Lotsmöten i Säters kommun

Har du som företagare frågor som rör olika områden? Då kan du vid ett och samma möte få svar. Det kan till exempel handla om plan- och bygglov, mark- och utbyggnad, vatten och avlopp, miljöbestämmelser eller andra frågor. Vid lotsmötet får du träffa rätt personer inom kommunen utifrån dina frågor. Läs mer på kommunens webbplats Lotsmöte.

Finansiering

När du startar ditt företag kan du behöva hjälp med extern finansiering innan du får inkomster från företaget, om du inte har ett eget startkapital. Då kan DalaCapital vara ett alternativ för dig.

Om DalaCapital

DalaCapital tillför externt kapital till företag genom hållbara investeringar i tidiga skeden, så kallat såddkapital. Innovativa, tillväxtorienterade bolag i Dalarna ges via DalaCapital möjlighet att söka medfinansiering via bolaget. Syftet är att möjliggöra att fler företag startas, växer och överlever i Dalarna. DalaCapitals investeringskapital kommer från Sparbanksstiftelsen Dalarna, Dalarnas Försäkringsbolag samt Region Dalarna. Du hittar mer information på DalaCapitals webbplats.

Innovation och uppfinningar

Vill du utveckla företag och har en ny idé eller uppfinning? Här hittar du aktörer som kan hjälpa dig att lyckas.

Industrifonden

Industrifonden är en oberoende venture capital-investerare som letar efter teknik, innovation och forskning som kan skapa långsiktig meningsfull förändring. Läs mer på Industrifondens webbplats.

Innovationscentrum

På Innovationscentrums webbplats kan du hitta information om utveckling, patentansökan, finansiering m.m. det vill säga de verktyg som du behöver för att förverkliga din idé.

Patent- och registreringsverket (PRV)

Till PRV kan du vända dig om du har om du har frågor om patent, varumärke, design, upphovsrätt och utgivningsbevis. PRV är experter på immaterialrätt och hjälper till att skydda ditt företags immateriella tillgångar. Exempel på immateriella tillgångar kan förutom varumärke, patent och upphovsrätt, också vara kundregister, affärsmodeller, design, tillverkningsprocesser, databaser, interna manualer och beskrivningar av arbetsmetoder samt medarbetares kompetens och spetskunskap. Mer information hittar du på PRV:s webbplats. PRV:s webbplats kan du också göra ett test för att se om ditt företag har dolda tillgångar.

Stiftelsen SKAPA och SKAPA-priset

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Stiftelsen har skapat SKAPA-priset, som är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Tävlingen har både en öppen klass och en talangklass för unga innovatörer, Läs mer om SKAPA-priset på Stiftelsen SKAPA:s webbplats.

Svenska uppfinnareföreningen

Svenska Uppfinnareföreningen finns i hela Sverige. Organisationen hjälper dig att utvärdera din idé och ger råd och stöd i ditt utvecklingsarbete. Läs mer på Uppfinnareföreningens webbplats.

Vinnova

Hos Vinnova tävlar Sveriges mest spännande innovationsprojekt om finansiering för att utveckla sina framtida affärer. Vinnova stödjer företag i tidig fas genom att ta en hög risk. Affärsidén ska vara nyskapande och ha ett kommersiellt fokus som kan göra företaget internationellt konkurrenskraftigt. Vinnova hjälper också svenska företag att hitta och söka finansiering inom EU. Som litet eller medelstort företag kan du söka nästan alla utlysningar. Mer information hittar du på Vinnovas webbplats.

Vill du göra affärer med kommunen?

Genom att vara med och lämna anbud i upphandlingar kan kommunen bli din kund. Både små och stora företag kan vara med och konkurrera om affärerna eftersom upphandlingarnas storlek och omfång varierar från små enstaka inköp till stora fleråriga avtal. Läs mer på kommunens webbsida Upphandlingar.

Håll dig uppdaterad

Näringslivsenheten i Säters kommun skickar nyhetsbrev och inbjudningar till dig som företagare. I vårt nyhetsbrev sammanställer vi sådant som kan vara av intresse för dig. Det kan vara kurser, seminarier, frukostmöten och andra nyheter. Läs mer och anmäl dig till brevet på kommunens webbsida Nyhetsbrev. 

Kommunens näringslivsenhet

Kika in på kommunens webbsida Kontakta näringslivsenheten och kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.