Järudds Bil är nominerade till Årets Företagare

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade del 11.

Inför de utmärkelser som delas ut vid årets Företagarfest den 4 juni vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av jurygruppernas arbete. Idag presenteras ett av tre nominerade företag till Årets Företagare i Säters kommun.

Hej Nina Järudd, Järudds Bil, ni är en av tre nominerade till Årets Företagare. Hur har ni det?

-Det är högsäsong här nu så det är full fart. Jätteroligt att bli uppmärksammad för det man gör, det ska bli spännande att se hur det går.

Hur startade ert företag?

-Det började redan på 70-talet då det startades kring pappas, Benny Järudds, stora passion, amerikanska bilar. I början kretsade allt kring klassiska bilar och så kallade nostalgibilar och passionen tog sig uttryck i att bilarna byggdes om och modifierades, moderniserades och förbättrades.
1991 startade han aktiebolaget. Han hade då även servicen på de fordon som gick under jord i Boliden Garpenberg bland annat, berättar Nina och fortsätter:

2019 så lämnade Benny över stafettpinnen och det blev ett generationsskifte. Han är ändå väldigt delaktig i allt men nu är det jag som är vd och äger 40 % av aktierna, min bror Steven äger 30 % och min farbror Jimmy äger 30.

Vårt företag står på tre ben, där vi är specialiserade; import, försäljning och verkstad.

Nu, med dollarn som ligger högt och en svag krona samt dyra fraktpriser så mattas importsidan av och verkstadssidan ökar i stället.

Vi har väl ingen vanlig verkstad direkt, när folk hör av sig och frågar om praktik så brukar vi säga att om de siktar mot att jobba med typ Volvo och Ford i framtiden så är detta inget för dem. Hos oss handlar det mer om grovmekanik, vi bygger om bilar för bättre funktion eller för att man vill byta ut motorn(bränslesnålare). Vi har ett miljötänk, som går ut på att leta begagnade bilar/ delar i första hand, sådant som många betraktar som skrot, kan vi förädla.

Som till exempel när Steven tar en halvskadad BMW 7-serie(allt utom karossen) och parar ihop med karossen från en Oldsmobile-59. Detta bygge uppmärksammades på Elmia nu i april där Steven kammade hem tre bucklor:  Bilsport Crew Award 2022, Innovation Reward 2022 och Peoples Choice, berättar Nina glatt.

Vi tar vara på bilar som är uträknade och jobbar mest med begagnat.

Vilka är era kunder?

-Idag är våra kunder en mix av personer som vill köpa färdiga bilar, ombyggda bilar eller renoveringsobjekt som de själva kan arbeta med på sin fritid. Vi hjälper företag att anpassa eventbilar och bygger om äldre bilar. Just nu har vi bland andra en kund som vill ha hjälp att renovera sin P1800, en ung kille som fått bilen av sin farfar.

Ni är aktiva på sociala medier, eller hur?

-Vi startade en Youtube-kanal för två år sedan där vi lägger ut alla våra projekt och mycket som händer i vår vardag. I dag har vi 26 000 följare, ett företag i lilla Säter, det du! Det har blivit en hype kring detta med ombyggnad/ modernisering av bilar.

Vi använder Instagram och Facebook för att nå ut. Både privat och kring företaget. Jag personligen försöker att hålla isär det privata med jobbet.

Hur är det att vara kvinna i denna, antar jag, rätt mansdominerade bransch?

-Jag har fått skinn på näsan. I början, när jag var 21 var det tuffare, blev kallad lilla gumman, de flesta frågade om de fick prata med pappa istället. Som kvinna är det lätt att bli borträknad innan du öppnar munnen. Många har testat mig för att checka hur mycket jag vet och förstår av branschen och det vi gör. Det är det inget som man i regel utsatt min pappa, farbror eller bror för. Men jag älskar mitt jobb och mina stöttande kollegor.

För några år sedan var vi nominerade till Mångfaldspriset. Vi hade en anställd kille från Syrien, här då som lackerare, han kunde inte svenska och var i 40 +. Han arbetade hos oss under fem år, och tänk hur det påverkade jargongen i fikarummet. Nu har han startat eget i Borlänge, det är så roligt tycker jag, säger Nina. Vi har killar här med olika bokstavskombinationer och svårigheter. De passar inte in var som helst men här trivs de och hittar en trygghet, bland likasinnade.

Hur många är ni idag?

-9 stycken, 2 lackerare, 6 i verkstan och så jag på administration.

Vad tänker du om framtiden?

Jag ser positivt på den, vi har mycket jobb nu och jag tror inte det kommer att minska. Många kunder ringer, om både stora ombyggnationer och mindre reparationer. Jag ser fram emot dagen då vi ska elkonvertera en gammal klassiker, men där vet jag att jag inte får medhåll av alla….

Vad kör du själv?

Jag kör laddhybrid på vintern och just nu står det en Porsche 912 från 1966 i garaget, som väntar på lite service, så jag kan ta ut den.

Lycka till framöver!

-Tack!

Vinnarna i samtliga kategorier avslöjas på Företagarfesten den 4 juni, läs mer och köp biljetter här .

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.