Det puttrar och bubblar i Skedvitrakten

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Vi hade ett intressant och informativt samtal med Nyföretagarcentrums Mathias Bergqvist, rådgivare i Säter, Borlänge, Gagnef och Leksand.

Vad är Nyföretagarcentrum?

-Hos Nyföretagarcentrum får du som går i företagartankar kostnadsfri rådgivning, tillgång till föreläsningar och träffar. Nyföretagarcentrum är en ideell förening som finns i alla kommuner idag och finansieras av kommunerna och näringslivet tillsammans, berättar Mathias.

Mathias, som själv är egen företagare sedan 2010, poängterar att de som är rådgivare hos Nyföretagarcentrum ska vara egna företagare.

-Det ska vara rådgivning från företagare till företagare helt enkelt.

Hur långt måste jag ha kommit med min företagsidé innan jag bokar möte med dig? Får jag boka rådgivning flera gånger?

-Inte långt alls, du behöver egentligen bara ha en tanke, en idé om vad du vill göra och du behöver inte ha några förkunskaper. Första mötet handlar ofta om att utvärdera sin idé, få bolla med någon och sedan hem och jobba vidare, berättar Mathias och fortsätter:

– Att bli företagare kan ofta upplevas som svårt och komplext. Men vi finns med från idéformuleringen och hjälper till med bland annat budgetering, finansieringsupplägg, affärsplanering, tillstånd, registrering av företag. Vi finns naturligtvis även tillgängliga om frågor uppstår efter att företaget har startat. Och man får komma på rådgivning så länge man behöver.

Var och när kan man träffa dig?

Innan pandemin var det fysiska träffar, nu är det mest digitala, men vill man ses IRL så går det också bra. Jag anpassar mig till önskemålen, även tidsmässigt, vill man ses kvällstid så funkar det. Jag brukar ha rådgivningar från 07.00 på morgonen till mellan 18 – 21 på kvällstid, fortsätter Mathias.

Hur många företag startar efter kontakten med er?
I genomsnitt 120 företag per år i vårt upptagningsområde, det är ungefär 1/3 av de som kommer på rådgivning som sedan gör verklighet av företagandet.

Hur ser det ut i Säter? Vad händer här med nyföretagandet?

Just nu puttrar det och bubblar speciellt i Skedvitrakten. Det är bland annat nyinflyttade som vill förändra sina liv och kunna styra över sin tid. Man har haft anställningar och kanske frågar sig om det är det här man vill med sitt liv.
Jag tror också att Anders Åkerberg, vd och grundare av Skedvibröd, och utvecklingen av Skedvibröd har inspirerat till att se möjligheter i företagandet, berättar Mathias och  fortsätter, -Årligen startas det ett 60-tal nya företag i Säter.

Vilken typ av idéer är det du får ta del av?

-Alla möjliga men man kan säga att det till 95% är något som redan finns, och det behöver inte vara dåligt, tvärtom. Om någon annan kan leva på en liknande idé så borde möjligheterna finnas för fler, säger Mathias.

Hur bokar jag möte med dig?

-Gå in på nyforetagarcentrum.se/mellerstadalarna/ , där hittar du mycket information för dig som vill starta företag samt länken till tidsbokning.

Lycka till med framtida rådgivningar!

-Tackar!

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.