Matses Mat är nominerade till Årets Företagare

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade del 10. Inför de utmärkelser som delas ut vid årets Företagarfest den 4 juni 2022 vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av jurygruppernas arbete. Idag presenteras ett av tre nominerade företag till Årets Företagare i Säters kommun.

När vi når Elin Ericsson, Matses Mat, så står hon mitt i slakten men tar sig tid för ett samtal.

Hej Elin och grattis till nomineringen till Årets Företagare!

Tack, det känns riktigt roligt!

Vad är det du gör?

Jag föder upp och slaktar ca 4000 kyckling per år och ett litet antal kalkoner. Slakten gör jag själv och försäljningen sker via REKO-ringar och till några restauranger. Under hösten tar jag emot lite rådjur samt runt 120 älgar som flås och styckas.

Hur började det?

-Ja du, födsel och ohejdadvana kan man väl säga! Jag är bondunge och uppvuxen med smågrisproduktion och sen hade vi lite fågel som bisyssla. De var meningen att min bror skulle sköta de där med fåglarna men när vi kom till slakten så kroknade han och jag fick lära upp mig och på den vägen är de!

Jobbade på större gårdar med grisproduktion i bland annat Mariestad innan jag flyttade hem igen, träffade Leif 1998 och hamnade i Pungmakarbo. Sen gick de lite fort, vi firade tre år tillsammans på BB med andra barnet 2001!

Den sommaren (2001) köpte jag mina första fem kalkoner, de ökade i antal med åren och 2004 började vi bygga slakteri. En kalkonkund önskade kyckling så då köpte jag tio av en kollega 2005 och sedan har de bara blivit fler.

I december 2009 fick min sambo en stroke och då började planerna på ett kycklinghus att ta form. Det fanns skog att ta av så beslut togs och gamla lagården med loge revs. Nytt hus tog form under sommaren -10 och i oktober så var de klart vilket vi invigde tillsammans med grannar och byggande firma med 74 sittande matgäster i det nya huset!

Under hösten 2017 byggde vi på slakteriet så de blev takhöjd för hela hängande älgar, ett större kylrum och en bana i taket som går ända fram till styckbordet. Fantastiskt när jag slipper bära kvartade kroppar!

Har du anställda?

-Nej, jag jobbar själv i det här och så får jag naturligtvis hjälp från Leif. I slutet av dagen, när han kommer hem i från jobbet, brukar han hjälpa mig, han är en ängel.
Det finns en frihet att inte ha anställda, det kommer mycket ansvar med det, säger Elin.

Och så startade du Reko-Ring här i Dalarna? (REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument via Facebook-grupper.)

-Ja, så är det. Detta kom till Sverige 2016, från Finland faktiskt. Jag kom med i Västerås via en kollega 2017 och 2018 startade jag och en till detta i Falun-Borlänge och i Avesta. Jag har ett bra kontaktnät eftersom jag är ordförande i Dalamat (förening för småskaliga producenter i Dalarna). Reko-ringarna fick ett verkligt uppsving vid pandemin, många livsmedelsproducenter och mathanverkare sålde direkt till restauranger eller på marknader och det var ju helt slut med det. Många trodde de skulle behöva lägga ner men Reko-ring blev räddningen. Nu finns det i Falun – Borlänge (som är störts med 11 000 konsumenter i Facebookgruppen), i Ludvika-Smedjebacken, Rättvik-Leksand, Vansbro-Dala-Järna, och i Avesta-Hedemora.

Oj, blir inte allt detta mycket jobb för dig?

-Nej, nu när allt är igång är det inte så mycket. Vi är flera som administrerar Facebookgrupperna och hjälps åt. Jag tjänar ingenting på det, det är bara så kul, det är liksom min grej.
Ibland blir man lite trött på att försöka uppfostra vuxna människor, gäller både producenter och konsumenter, men det positiva överväger.

Detta med Reko-ring är verkligen win-win för både konsumenter och producenter. Och så får vi ju träffas också. Det är bra social träning för oss som oftast jobbar ensamma hemmavid, berättar Elin och skrattar.

Leif sa till mig:” Du är så glad varje gång du varit på Reko-Ring, kan inte jag få följa med och bli glad jag också?” När vi var där så var hans kommentar kring folkvimlet av producenter och konsumenter – ” Fattar du vad du har gjort Elin”, och det gör jag nog inte riktigt, men kul är det att se myllret av människor

Vad tänker du om framtiden, vad gör du om 5 år?

-Jag hoppas på en större medvetenhet bland politiker och allmänhet – ska vi ha mat så måste vi producera den här. Kanske börjar man vakna upp nu med tanke på hur kriget i Ukraina kommer att påverka oss. Vi som är matproducenter, jordbrukare och djurhållare har alltid stått längst ned på skalan, vi har inte ansetts som så viktiga. Jag hoppas det ändras snart för mat måste vi ju ha.

Själv har jag tänkt att hålla på minst 10 år till, avslutar Elin.

Lycka till framöver då!

Tack!

Vinnarna i samtliga kategorier avslöjas på Företagarfesten den 4 juni, läs mer och köp biljetter här .

Elin Ericsson, Matses Mat.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.