Konst, keramik, knivar och kurser – företagarvardag i Bispberg

Hej Pernilla Nordman Wetzel, som driver Studio Kurbits, vad gör du i ditt företag?

-Jag är utbildad keramiker, formgivare och bildlärare som arbetar med keramik, måleri och offentlig utsmyckning. Jag drivs av kreativiteten och kärleken till mönster och material som jag vill förmedla i mina alster.

Hur går det för dig med etableringen i Bispberg?

-Jo, nu börjar det falla på plats, det har varit en resa att få till vår lilla stuga på gården till en ateljé och butik. Vi flyttade hit i mars 2021 och jag trodde nog att ateljén skulle stå klar tidigare men det var mycket som behövde göras innan huset blev godkänt för ändamålet. Men nu står det klart och butiken är öppen varje lördag.

Hur kom det sig att du började jobba med formgivning och design i just lera?

-Jag fick prova att dreja på en bildlektion när jag var 13 år och blev liksom kär i materialet lera. Högstadiet var en tuff tid och jag blev utsatt för en hel del mobbing. Tack vare min förstående bildlärare kunde jag få smita undan och ägna mig åt leran. Det var där någonstans som drömmen om en gårdsbutik började formas, berättar Pernilla och fortsätter:

2008 – 2010 utbildade jag mig till keramiker på Capellagården på Öland. Jag har också utbildat mig inom konst och design samt till bildlärare. Så jobbet med leran har alltid fått samsas med studier och /eller jobb.

När startade du ditt företag?

-2012, året efter öppnade jag i Säter, i Gamla Yxfabriken där jag höll hus i 2 år. Därefter bar det av till Falun med lokal på Slaggatan. Vi fick barn och det blev inte mycket tid kvar för skapandet, då stängde jag lokalen, det blev inte hållbart att betala hyra. Så det har blivit ett uppehåll fram till nu kan man säga.

Det här med namnet då, Studio Kurbits, hur kom det sig?

-Formspråket kurbits i mina alster föddes ur min hemlängtan under tiden på Öland. Det har jag använt mig av som inspiration vilket man kan ana i mina olika kollektioner och i mitt måleri,

Fortsätter du ditt lärarjobb vid sidan av företagandet?

-Nej, nu har jag bestämt mig och tagit tjänstledigt för att kunna satsa helhjärtat på mitt konstnärskap och företag. Jag har fått tacka nej till så mycket så nu är det min tur att få följa min dröm.

Jag har också fått en spännande beställning igen. För några år sedan fick jag det mycket hedrande uppdraget att formge och måla 36 unika Moraknivar i masurbjörk med kurbits för Björn Frantzéns nya restaurang Zen i Singapore. Det samarbetet fortsätter. Nu gäller det 250 knivar som bland annat ska till London. Det känns mycket roligt och väldigt skönt. Nu har jag en grund att stå på.

Du har din butik hemma på gården öppen på lördagar och naturligtvis din webbutik. Hur hittar du dina kunder, eller hur hittar dina kunder dig?

-Jag är inte beroende av en lokal kundkrets utan har mina följare på sociala medier som gillar vad jag gör. Den kommunikationen kommer jag nu att arbeta ytterligare med, därför har jag anmält mig till en 1-årig kurs tillsammans med andra konstnärer främst från USA. Jag vill utveckla mina strategier och min kommunikation för att hitta mina följare och kunder, berättar Pernilla vidare.

Jag har också knutit kontakt med Konstspaning (en förening för konstnärer och konsthantverkare i Säter) för att hitta ett samarbete lokalt.

Du har kurser också har jag förstått?

Ja, sedan jag startade 2013 har jag haft en mängd olika kurser, det är så roligt att hjälpa andra att hitta sina vägar i det kreativa Man kan testa att dreja för en kväll, eller prova på kurbitsmåleri. För de som är vana att arbeta i lera har jag fördjupningskurser i drej- eller dekortekniker. Just dekor och mönster är min stora passion.

Vad gör du om 5 år?

Ambitionen är att bygga en ny byggnad för ateljé, butik och galleri. Nuvarande är 25 km2, i Falun hade jag 75 km2…….Det finns ju en hel del regler kring byggnation här i Bisberg så jag hoppas att detta kan bli verkligt på sikt, avslutar Pernilla.

Då önskar vi dig lycka till framöver

-Tack!

Pernilla keramiker
Pernilla Nordman Wetzel, Studio Kurbits.

Intervjun ägde rum 2022.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.