Klarsynt företagare med hjärtat i Säter

Hej Per Petersson, ägare av Runes Optik. Hur är läget hos er?

-Det är bra tycker jag. Folk behöver ju våra tjänster oavsett pandemi eller ej.

Hur länge har du jobbat i butiken?

-Oj, ja, det är några år nu. 1952 köpte min far butiken, det var innan jag föddes. Han var urmakare i hjärtat och från början hette vi Runes ur och optik, det gör vi säkert ännu hos många Säterbor.  På den tiden hörde liksom ur och optik ihop. Vi hade även smycken, det var min mor som skötte den delen.

Jag började jobba tidigt i vår butik och sökte sedan utbildning till optiker i Stockholm, det var då en
3-årig gymnasielinje som bestod av både teori och praktik. En mycket bra utbildning just därför. Och så hade jag ju möjlighet att skaffa mig praktiken på hemmaplan.

Vi såg att du sökte personal här i våras, hur har det gått? Har du hittat lämpliga kandidater?

-Ja, absolut. Det känns riktigt bra. Vi behövde fylla på för ett föräldravikariat samt med en person till. Nu är det att sätta de nya anställda in i sina roller och dela med mig av nödvändig kunskap, det går riktigt bra tycker jag. Och övning ger ju färdighet.

Vad är unikt med Runes Optik?

-Vi slipar i princip alla glas själva här, det är ovanligt idag. Efter synundersökningen, som jag som optiker genomför, så kan våra optikerassistenter Anna och Jennifer, eller jag själv, slipa glasen till kunderna, alla är delaktiga i detta arbete.

Du har deltagit i och också vunnit en upphandling vad gäller terminalglasögon för bland annat Säters kommun. Hur upplevde du det? Det pratas ju om att det är krångligt med upphandlingar. Var det värt besväret?

-Oh ja, definitivt. Visst är det lite jobb men det är definitivt värt att kunna göra affärer med kommunen, det rekommenderar jag andra företagare att göra.

Och framtiden, vad tänker du om den?

-Jag är pensionär två dagar veckan, det känns bra. Jag tycker också om att vara i butiken så det kommer jag fortsätta med, känner Säterborna och ser med glädje att det verkar fyllas på med fler nya innevånare, både yngre och äldre. Det är roligt!

Lycka till framöver då!

-Tack!

Gänget på Runes Optik. Foto: Säters kommun

Intervjun ägde rum 2021.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.