Kanel och Kummin är nominerade till Årets Nyföretagare

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade, del 2.
Inför de utmärkelser som delas ut vid årets Företagarfest den 4 juni 2022 vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av  jurygruppernas arbete.

Vårvindarna blåser friskt när vi når Maria Vesterbacka Last på telefon. Maria driver Kanel och Kummin Bageri AB i Skedvi tillsammans med sin man James Last.

Kanel och Kummin är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets Nyföretagare i Säter, hur känns det?

-Riktigt roligt att vi blir uppmärksammade på det viset, säger Maria stolt.

Ni firade även 2-års jubileum den 2 april, grattis! Hur kom det sig att ni startade företaget?

-Det hela började med att jag fick frågan av Livia Thors på Ornässtugan om jag skulle vilja jobba som konditor hos dem. Då arbetade jag på ICA, som jag har jag gjort större delen av mitt liv. Jag var ju inte utbildad konditor då men Livia lovade att lära mig. Det var så roligt så jag ville fortsätta med detta.
Sökte in på Hushagens komvux-linjen Bageri och konditori i Borlänge, kom in och
sade då upp mig från mitt fasta jobb på ICA.  Tänkte att nu får det bära eller brista.
Jag hade en sådan tur att hamna i en fantastisk klass där alla var så intresserade och angelägna om att lära sig, vi hann mycket mer än man normalt gör på 1 år. Vi ville fortsätta och lyckades tjata oss till ytterligare ett år, en fördjupningskurs, berättar Maria och fortsätter;

-I samma veva hade Katrin på Stassbackens Diversehandel här ute i Skedvi hört av sig och undrade om inte vi skulle hyra Christer Svenssons bageri i Yttersätra. Det var strax före jul 2019. Skulle vi våga? Vi var liksom tvungna att prova. Jamie, som då jobbade på ICAs lager, ville också göra något annat, så vi sa: Nu kör vi!

Så kom pandemin…..

Från april 2020 blev det hemstudier så det var ju verkligen en fantastiskt timing för oss, jag hade ju ett bageri att arbeta i och kunde göra mina redovisningar för skolarbetet där.

Hur gick det sedan – hur har pandemin påverkat er verksamhet?

-För oss blev det ett riktigt bra första år, alla semestrade ju på hemmaplan och vi fick väldigt många kunder ut till oss. Vi deltog också på Reko-rings utlämningar, vilket vi gör nu också, och vid Skördefesten som även den drog många kunder.

Förra året, vårt andra, blev också väldigt bra, fortfarande mycket ”hemester” för de flesta och Reko-ring har utökat och nu är vi i på alla deras utlämningsställen: Falun, Avesta och Leksand-Rättvik, det är kul! Dessutom kommer folk från alla möjliga håll i Sverige för att få köpa vårt bröd, så roligt. Vi har också en återförsäljare i Borlänge, Green Living, där många beställer bröd som vi levererar.

Nu, när vi går in i år 3 så märker vi av drivmedelspriserna, inte fullt lika många spontanbesök här ute på bageriet längre. Nu öppnar fler marknader upp i stället, vi har bland annat bokat in oss på Solvarbo marknad och så blir det säkert ett återbesök på Gammeldags Julmarknad i Säter.

Vilken typ av bröd bakas hos er?

-Oj, ja, vi bakar allt möjligt.  Vi är ett litet hantverksbageri som bakar från grunden utan tillsatser.  Vi har fikabröd som bland annat blåbärsbullar, mazariner och biscotti samt en mängd olika sorters matbröd på surdeg. Under skoltiden jobbade vi med att baka utan tillsatser, alltså utan traditionellt bagerimjöl, då experimenterade jag fram en del recept, berättar Maria och fortsätter;

-Vi har också behållit några av Christer gamla favoriter i sortimentet. Mjölet tar vi i stor utsträckning från Saltå och Warbo. Det blir en del kulturspannmål (ett äldre typ av spannmål som inte är förädlat) som till exempel Emmer, Enkorn och Svedjeråg.
Nu så här på våren är jag sugen att ta fram ett grönt bröd med örter och kanske nässlor i.

Hur har ni öppet?

-Vi har självbetjäning dygnet runt och under våra bakdagar som är tisdag, torsdag, fredag och lördag har vi bageriet öppet. Efter midsommar kör vi även onsdagar. Extra bakdagar annonserar vi på vår Facebook.

Om fem år, vad gör ni då?

-Vi tycker att det saknas ett riktigt café i trakten, som har öppet mer än sommartid. Men det ska till bland annat en lokal för det så vi får väl se, säger Maria.

Vad är ditt råd till andra som drömmer om något eget?

-Våga hoppa och prova, avslutar Maria

Lycka till framöver!

-Tack!

Vinnarna i samtliga kategorier avslöjas på Företagarfesten den 4 juni, läs mer och köp biljetter här 

Maria Vesterbacka Last och James Last, Kanel och Kummin Bageri AB

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.