Hästföretagare med heminredning i fokus

Det är en gråkall novemberdag när jag letar mig fram till Lassols Gård, Finnbo i Stora Skedvi. Här ska jag träffa Agneta Höglund som tillsammans med sin man Peter driver hästgården och en webbshop: About a Horse.

Den första som hälsar välkommen är hunden Keso som viftar glatt.

-Vi köpte gården 1988, berättar Agneta när vi ses i stallet. Innan hade vi också hästar men det blev en paus under småbarnsåren.
2000 var det dags igen, både för egna hästar samt uthyrning av stallplatser. Jag jobbade med avel och gick kurs för seminassistent. 2005 öppnade vi seminstation och tog emot ston med föl, då hade vi sammanlagt 24 hästar här på gården.

Jag har också gått flera kurser i Parelli Natural Horsemanship (PNH, hur man genom att förstå hästens beteende kan kommunicera med hästen, lära av varandra och utöva ett gott ledarskap). Det har jag praktiserat i 18 år,  bland annat när jag fostrat och ridit in våra avkommor, och även utbildat andra hästägare i.

Gjorde du detta på heltid, frågar jag när jag försöker hålla jämna steg med Agneta som fixar i stallet.

-Nej, jag jobbade dessutom heltid, som operationssjuksköterska och därefter på 1177.
Men 2013 blev jag sjuk, fick en hjärtinfarkt och någon dag senare en stroke, var förlamad i ena sidan när de hittade mig. Det blev ilfart till Karolinska.

Oj, hur gick det?

-Det blev ju naturligtvis sviter, framför allt blev jag hjärntrött, orkade inte med intryck. Men det kunde ju gått mycket värre, så jag är tacksam ändå.

Hur gick ni vidare med företaget då?

-Vi fick skära ner drastiskt. Idag har vi 8 hyresgäster här i stallet och så hyr vi ut vårt ridhus. Nu har jag endast en egen häst, som jag har avlat fram och ridit från grunden, ”Stuffen” Hot Stuff LG.
Stuffen har ett eget Instagramkonto för den som är intresserad, säger Agneta och man kan se på henne att hästen är en riktig favorit.

Och webbshoppen då, när och hur kom den till?

-Jag letade själv efter heminredning och assesoarer med hästtema men hittat inte det jag ville ha, eller rättare sagt fanns det nästan ingenting att få tag på. Då tänkte jag att det var lika bra att köra igång själv. Det var 2014 som vi startade About a Horse.

Hur hittar kunderna er?

-Vi är på större tävlingar och evenemang för hästfolk, ställer ut och säljer, det har vi gjort sedan starten. Någon annons har det också blivit.
Nu har vi nyss kommit hem från Jönköping Horse Show, så roligt att det har startat upp igen så att man får träffa sina kunder, säger Agneta och ler.
Det är mest privatpersoner, ryttare och hästintresserade, som handlar men även travbanor som har lopp och kuskaktiviteter för kvinnor hör av sig.

Har ni påverkats av pandemin?

-Kanske inte så mycket eftersom vi har webbshop, men bara det att inte få komma ut och träffa kunderna på plats hart varit riktigt tråkigt. Svårt också att köpa in saker till shoppen, saker man inte har fått titta och känna på i verkligheten.

Jobbar du fortfarande utanför företaget?

-Ja, vi jobbar, både min man och jag. Peter är snickare och elektriker i Falun. Jag nöjer mig numera med timvikariat som syrra på vårdcentral.

Vad tänker du framöver, har du några planer?

-Just nu har vi bara webbshop men efterfrågan på att få se saker och handla på plats finns också. Kanske inreder jag en butik i källaren, säger Agneta i farten ut mot hagen för att hämta ”Stuffen”.

Lycka till

-Tack!

Agneta Höglund med sin häst och hund.

Intervjun ägde rum 2021.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.