Från dröm till verklighet – ett företag som blomstrar

Hej Jenny Sundberg på Nybogården i Västerby. Du har blivit med handelsträdgård, hur började detta?

-Jag har alltid varit intresserad av att odla blommor, att se ett litet frö gro och växa till en fin planta. När jag var i tidiga tonåren odlade jag i mina föräldrars växthus och sålde sedan till grannar och släkt. Det har sedan dess funnits med som en dröm att någon gång kunna starta en egen handelsträdgård. Jag utbildade mig inom trädgård samt till florist och har jobbat många år som säsongsanställd inom trädgårdsyrket.

Vi bor idag på en avstyckad grisgård där ladugården brann ner på 80-talet. Den gjutna plattan fanns dock kvar och på den byggde vi 2019 ett större växthus på 45 m². Förra året i februari förverkligade jag min dröm och startade företag. Jag driver detta på sidan om en anställning då odling endast sker under vår- och sommarsäsong.

Har coronapandemin påverkat ditt företag tror du?

-Jag var lite ängslig till en början. Det blev ju inga marknader och heller inga tisdagsträffar i Säterdalen, men det gick bättre än vad jag först trodde. Folk har hittat hit till växthuset genom Facebook där Nybogården har en sida, genom vänner och genom ”djungeltelegrafen”. Tror många har sökt sig ut från städer och större handelsträdgårdar för att slippa trängseln. Så ja, pandemin har nog påverkat på ett för oss positivt sätt.

Vad kan man hitta hos dig då?

-Jag har sommarblommor, både småplantor och ampelväxter, men även plantor av tomat, gurka, paprika och chili. Här finns också ett litet utbud av inredningsartiklar, dekoration till trädgården och naturligtvis fina krukor i olika material och färger. Vill man så ordnar jag färdig plantering i den kruka man önskar.
Vi startar försäljningen i slutet av maj och öppettider kommer att läggas upp på Facebooksidan och uppdateras allt eftersom.

Vilken var den populäraste växten förra året?

-Snöflinga, lite otippat kanske men den sålde mest av alla. Den passar bra i blomlådor, krukor och amplar. En mångsidig och tacksam växt som kan blomma hela säsongen om man bara vattnar regelbundet och ger lite näring ibland. Som god tvåa kom Hängpetunian.

Vad tänker du om framtiden? Har du några planer och drömmar?

-Absolut! Jag vill satsa mer på inredning, krukor och trädgårdsdesign. Har planer på att fixa till i en del av uthuset här, som en gårdsbutik så jag får lite mer utrymme för de produkterna. Det märks att många vill pynta i hem och trädgårdar och då är de här produkterna ett riktigt bra komplement till växterna.

Det skulle också vara så roligt att få till ett sommarcafé här på gården. Det är än så länge en dröm men det går ju att förverkliga drömmar, det vet jag.

Spännande Jenny! Då ska jag släppa ut dig till dina växter igen. Stort lycka till med ditt företagande och dina framtidsplaner.

-Tack!

Företaget Nybogården
Foto: Jenny, Nybogården

Intervjun ägde rum 2021.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.