Att starta eget var enklare än jag trodde!

Nyfiket tar jag kontakt med nyföretagaren Helén Wittesjö, VIADEV AB, på telefon för en intervju.

Hej Helén, vem är du? Varför blev du företagare?

-Jag är civilingenjör inom energisystem och miljöteknik med rötterna i Dalarna som pluggat och bott på flera platser i Sverige och i andra delar av världen. Vi, jag och min man, ville flytta hemåt igen för
7 år sedan så fastnade vi för Säter. Här är så vackert och här finns bra skola för barnen.

Jag har länge drömt om att starta eget, ville styra själv över tid och uppdrag, men det har liksom aldrig blivit ”rätt” tidpunkt. Vi har fått barn och skaffat hus och…. jag insåg att det kommer liksom aldrig ett gyllene tillfälle så i somras bestämde jag mig. Jag sade upp mig i september och startade eget i november.

Vad jag skulle göra visste jag men hur, vilken bolagsform, skulle jag anställa eller enbart jobba själv? Det var många frågor, säger Helén.

Vad är det du gör i ditt företag?

-Jag erbjuder konsulttjänster för hållbar affärsutveckling genom projektledning inom flera dimensioner av just hållbarhet: energi, miljö, socialt och ekonomiskt. Jag är certifierad inom både projektledning och hållbarhet med mångårig erfarenhet som konsult inom industrin, berätta Helén och fortsätter:

-Mitt företag heter VIADEV, det står för viable development, alltså hållbar eller livskraftig utveckling. Det är det jag brinner för, ett hållbart samhälle på alla plan. Jag stöttar lokala aktörer att identifiera och driva långsiktiga hållbara åtaganden för att öka deras konkurrenskraft.

Att konkret kunna göra skillnad med min kunskap, det vill jag kunna berätta för mina barn att jag har gjort.

Du tog hjälp av Nyföretagarcentrum, hur kom det sig?

-Jag visste inte att Nyföretagarcentrum fanns, en bekant tipsade mig. Det är jag glad för. I Mathias Bergqvist fick jag någon att bolla med, det kändes så enkelt. Han avdramatiserade det hela och ställde de rätta frågorna vilket bland annat fick mig att bestämma mig för aktiebolag som bolagsform. Jag önskar att jag hade tagit kontakt med Nyföretagarcentrum tidigare, det hade verkligen underlättat redan i idéstadiet.

Tack vare kontakten med Nyföretagarcentrum så har jag också fått en mentor, Kjell Grundström, en enorm tillgång och ett fantastiskt bollplank med gedigen kunskap samt ett brett kontaktnät.

Vad gör du idag så här 2 månader efter start?

-I min affärsplan hade jag räknat med att kunna debitera ca 50% av min tid de första 6 månaderna, det har jag redan fått revidera då det är full fart nu. För att det ska bli hållbart och ett arbete med kvalité även för mig så har jag lagt in tid för friskvård, så planen är inte att kunna debitera 100%. Jag vill kunna hålla länge, orka och må bra.

Just nu arbetar jag med flera spännande uppdrag inom grön vätgasproduktion. Här ligger fokuset på miljödelen inom hållbarhetspaletten där jag arbetar med förändring nerifrån och upp så att säga, berättar Helén vidare.

Hur hittar du dina kunder?

-Jag har ett bra kontaktnät sedan tidigare och det blir liksom ringar på vattnet, vilket är roligt.
I min bransch är varumärket helt beroende av nöjda kunder och kvalitetssäkrade leveranser.

Hur tänker du framöver, vad vill du utveckla?

-Eftersom jag vill påverka och driva mot en mer hållbar värld på alla plan så vill jag också delta i styrelsearbete, förändra uppifrån om du förstår vad jag menar. Mycket handlar om ledarskapet, för mig är också delen om jämställdhet viktig inom hållbarhetsarbetet, där vill jag också vara med och påverka.

Med min företagsstart nu under pandemin så det har blivit mycket arbete via Teams, men när läget ändras och vi kan ses på ett annat sätt så vill jag gärna vara ute bland folk, föreläsa och inspirera också, tillägger Helén.

Då önskar vi lycka till!

-Tack!

Helen Wittesjö vd viadev
Helén Wittesjö, VIADEV AB.

Intervjun ägde rum 2022.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.