Vilka är de förtroendevalda och politikerna?
keyboard_arrow_downDu kan se vilka som är ledamöter i olika nämnder, styrelser och råd i kommunens förtroendemannaregister på etjanster.sater.se.
Var ligger kommunhuset?
keyboard_arrow_downRådhuset i Säter är kommunhus. Här finns många av kommunens sektorer samlade.
Rådhuset ligger på Åsgränd 2 i Säter.
Vem vänder jag mig till för att ordna begravningen?
keyboard_arrow_downDu kan vända dig till en begravningsbyrå. De kan hjälpa till med det mesta av de praktiska frågorna. Begravningsbyråerna tar betalt för sitt arbete. Kostnaderna för begravningen tas i första hand ur dödsboet (det vill säga de tillgångar den döde lämnar efter sig). Saknas tillgångar i dödsboet vänder du dig till kommunen för att få ekonomiskt stöd till begravningen.
Vem har ansvar för att jag får en begravning?
keyboard_arrow_downHos begravningsbyråerna finns olika sorters Livsarkiv där du kan skriva ner hur du vill ha din begravning, vem som har rätt att ta hand om den, om du har önskemål om gravplats och så vidare. För att vara säker på att dina önskemål efterlevs kan du sedan förvara ett exemplar hos en begravningsbyrå. Begravningsbyrån bevakar att det används den dag du dör. Om du inte har någon närstående eller vän som tar hand om begravningen är det kommunen som ansvarar för att du blir begravd.
Vem betalar för begravningen?
keyboard_arrow_downKostnaderna för begravningen tas normalt ur dödsboet, inte från de efterlevande. Om det saknas tillgångar i dödsboet kan de efterlevande ansöka om bidrag från kommunen. Kostnader för gravplats, kremation, ceremonilokal, vissa transporter samt lokal för visning av avliden är redan betalda genom begravningsavgiften som tas ut via skattesedeln.
Vem kan vara vigselförrättare?
keyboard_arrow_downVigselförrättarna utses av Länsstyrelsen, oftast på förslag från kommunen.
Det går att ansöka direkt till Länsstyrelsen om att få bli vigselförrättare, men även då brukar Länsstyrelsen be kommunen att skriva vad de tycker om saken.
Det är inte meningen att någon ska vara vigselförrättare bara en enda gång, för ett särskilt par. För att få tillstånd att bara genomföra en vigsel krävs det särskilda skäl.
Alla vigselförrättare har gjort ett kunskapstest som visar att de förstår sin roll.
Hur lång tid i förväg behöver jag boka tid för vigsel?
keyboard_arrow_downSenast en vecka före vigsel behöver ni lämna in intygen ni fått från Skatteverket (Hindersprövning och Vigsel). I övrigt finns det ingen tidsgräns för när ni behöver boka in vigseln.
Det är bra att vara ute i god tid eftersom vigselförrättarna inte alltid kan ställa upp. De gör detta på sin fritid. Det är också bra att vara ute i god tid om ni vill använda kommunens vigsellokal. Den kan annars vara uppbokad när ni skulle vilja använda den.
Hur går en borgerlig vigsel till?
keyboard_arrow_downDet finns en juridisk del av vigseln. Förutom denna del kan paret också planera in andra inslag i vigseln. Dessa inslag kan vara dikter, musik och annat som känns viktigt för paret. Planeringen av vigselakten gör paret tillsammans med sin vigselförrättare.
Det finns två versioner av den juridiska delen:
Längre version
Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.
Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag:
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
(Paret kan växla ringar.)
Jag förklarar er nu för äkta makar.
När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit.
Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.
(Texten är författad av Per Anders Fogelström)
Förkortad version
Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra.
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?
(Svar: Ja.)
Jag förklarar er nu för äkta makar.
När är det val?
keyboard_arrow_downVal till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige sker vart femte år. Nästa val till Europaparlamentet är den 9 juni 2024.
Val till Sametinget är vart fjärde år. Nästa val till Sametinget är år 2025.
Val till Riksdag, Regionfullmäktige och kommunfullmäktige sker vart fjärde år. Nästa val är den 13 september 2026.
Vem är oppositionsråd
keyboard_arrow_downCaroline Willfox (M) är oppositionsråd.
Vem är kommunalråd?
keyboard_arrow_downKommunstyrelsens ordförande är kommunalråd. Det är Mats Nilsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande. Hans Johansson (C) är kommunstyrelsens vice ordförande.