Internationella matsvinnsdagen 29 september
Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige där den fått ett större genomslag för varje år. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen.
Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.
Få konkreta och praktiska tips på hur man kan minska matsvinnet på Livsmedelsverkets hemsida. Många tips handlar också om hur man kan planera, förvara och tillaga mat för att minska svinnet. Det finns också en del tips på kommunens webbsida Minimera matsvinnet.