Internationella matsvinnsdagen 29 september

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige där den fått ett större genomslag för varje år. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen.

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.

Få konkreta och praktiska tips på hur man kan minska matsvinnet på Livsmedelsverkets hemsida. Många tips handlar också om hur man kan planera, förvara och tillaga mat för att minska svinnet. Det finns också en del tips på kommunens webbsida Minimera matsvinnet.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.