Vattenskyddsområdet för Solvarbo Uggelbo förändras

Rent och säkert dricksvatten behöver alla. För att skydda det vatten som ska bli dricksvatten arbetar kommunen på olika sätt och att inrätta vattenskyddsområden är ett av de sätten. Ett vattenskyddsområde är ett utpekat område där det kan finnas olika former av begränsningar för hur marken får användas och hur till exempel kemikalier får hanteras. Stora delar av Säters kommun får sitt dricksvatten från vattentäkterna Solvarbo och Uggelbo som har en mycket god kvalitet. Kommunen arbetar för att säkerställa detta för framtida generationer. Därför har gränser och skyddsföreskrifter för det nuvarande vattenskyddsområdet setts över och ett förslag till nytt vattenskyddsområde har tagits fram enligt gällande lagstiftning.

Det nya förslaget till vattenskyddsområde omfattar större delar av Badelundaåsen och intilliggande områden jämfört med hur vattenskyddsområdet ser ut idag. Förslaget går att ta del av här: länk till skyddsföreskrifter och en karta med yttre gräns (ej zoner).

Under hösten planerar kommunen att under sammanlagt fyra tillfällen finnas på Säters bibliotek och Solvarbo bystuga för att svara på dina frågor och du kan lämna synpunkter.

Plats: Biblioteket i Säter, Skolgränd 6
Tid: 10 september 2024 klockan 15:00-18:00 och 16 september kl 13:00-16:00

Plats: Bystugan i Solvarbo, Ljusterbrovägen 5
Tid: 2 oktober 2024 klockan 15:00-17:00 och 3 oktober kl 17:00-19:00

Utställning

Under perioden 10 – 23 september 2024 kommer det finnas en utställning med informationsmaterial på biblioteket i Säter.

Skriftliga frågor och synpunkter skickas med E-post till sbn@sater.se, senast 13 oktober 2024.

Senare i processen kommer en ansökan om att få bilda vattenskyddsområde skickas in till Länsstyrelsen i Dalarna. Då kommer Länsstyrelsen genomföra samråd med alla som berörs och det finns möjlighet att lämna in skriftliga synpunkter.

Mer information om vad ett vattenskyddsområde är hittar du hos Havs- och vattenmyndigheten. 

Här hittar du mer information om arbetet med vattenskyddsområdet samt utkast till förslaget till vattenskyddsföreskrifter.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.