Välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa pga. salmonellautbrott

Utbrotten med koppling till ägg från Ukraina fortsätter, nu senast på en restaurang i Stockholm som gjort bearnaisesås med ukrainska ägg. Ett åttiotal personer har hittills blivit sjuka av salmonella där smittan kopplats till ägg från Ukraina.  Flera av de personer som blivit sjuka har ätit löskokta ägg, icke upphettade ägg eller icke tillräckligt upphettade ägg – i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra, aioli och pasta carbonara.

Under de senaste åren har importen av konsumtionsägg från Ukraina ökat. Äggen har sålts till restauranger via grossister, och till privatpersoner via butiker som inte tillhör de större handelskedjorna. Importerade ägg från Ukraina misstänks ha koppling till många fall med salmonella.

Att hitta salmonella i ägg är svårt. Bakterien är vanligtvis ojämnt fördelad bland ägg från ett och samma parti. På grund av att salmonella inte har påvisats har inga återkallanden gjorts.

Livsmedelsverkets rekommendation är sedan länge att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella. Använd dem inte heller som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås.

Välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa 

Salmonella 1177

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.