Välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa pga. salmonellautbrott
Utbrotten med koppling till ägg från Ukraina fortsätter, nu senast på en restaurang i Stockholm som gjort bearnaisesås med ukrainska ägg. Ett åttiotal personer har hittills blivit sjuka av salmonella där smittan kopplats till ägg från Ukraina. Flera av de personer som blivit sjuka har ätit löskokta ägg, icke upphettade ägg eller icke tillräckligt upphettade ägg – i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra, aioli och pasta carbonara.
Under de senaste åren har importen av konsumtionsägg från Ukraina ökat. Äggen har sålts till restauranger via grossister, och till privatpersoner via butiker som inte tillhör de större handelskedjorna. Importerade ägg från Ukraina misstänks ha koppling till många fall med salmonella.
Att hitta salmonella i ägg är svårt. Bakterien är vanligtvis ojämnt fördelad bland ägg från ett och samma parti. På grund av att salmonella inte har påvisats har inga återkallanden gjorts.
Livsmedelsverkets rekommendation är sedan länge att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella. Använd dem inte heller som ingrediens i exempelvis hemgjord glass, majonnäs, tiramisu eller bearnaisesås.
Välj ägg från Sverige, Finland, Norge eller Danmark om de ska serveras råa