Småskaligt jordbruk – nyckeln till lokal beredskap
Torsdagen den 25 september samlades några tjänstepersoner och politiker från Säters kommun, samt lärare och elever från Dahlander kunskapscentrums naturbruksutbildning Småskaligt jord- och skogsbruk, för att prata om småskaligt jordbruk, lokal matproduktion och framtida beredskap.
Eleverna blir kunskapsbärare i hela samhället
Småskaligt jord- och skogsbruk ingår i yrkesutbildningen Naturbruk som är en unik utbildning där elever förutom teoretisk kunskap, även får praktisk erfarenhet på metodgårdar och möter det verkliga jordbrukets möjligheter och utmaningar. De får kunskap i odling, djurhållning, lagring och livsmedelshantering – kunskap som inte bara stärker dem själva, utan också kan delas vidare till andra. På så vis blir de kunskapsbärare i samhället.
Småskalig odling för matberedskap
Läraren och odlaren Finley Blackburn driver Lisselstugan i Gustafs som även är en av utbildningens metodgårdar. Hon berättade om skördar och småskalig odling för matberedskap. Finley betonade vikten av att odla effektivt och hållbart, tänka näringsrikt och kunna klara sig även om el eller transporter inte skulle fungera som vanlig vid händelse av en kris.
– Vall är min hjärtegröda, berättade Finley. Den ger foder till djuren, är naturlig gödsel och blir en del av ett hållbart kretslopp – och det är också beredskap.
Kretsloppsanpassade jordbruk
På Widichs gård driver Emil Nilzon, en av lärarna på utbildningen också en metodgård, ett småskaligt lantbruk med bland annat betesdjur, får, och kulturspannmål. Han berättade om kretsloppsanpassat jordbruk och hur viktigt det är att tänka långsiktighet:
– Mitt mål är att bedriva ett lantbruk som räcker sju generationer framåt. Får vi naturen med oss, och inte emot oss, kan vi skapa en matproduktion som står stark även i kris.
Småskaligt och storskaligt behövs tillsammans
Ett återkommande tema under dagen var att både storskaliga och småskaliga jordbruk behövs. De stora jordbruken kan stå för lagringskapacitet och basproduktion, medan de små gårdarna har flexibiliteten att snabbt ställa om och bidra med lokalproducerade råvaror.
– Vi måste våga tänka beredskap. Det handlar inte om att vara rädd, utan om att vara beredd, berättade Emil Nilzon.
Från grönytor till köksbord
I yrkesutbildningen Naturbruk ingår förutom Småskaligt jord- och skogsbruk, också Skötsel av utemiljöer och grönytor. Där får eleverna bland annat lära sig hur stadsnära odlingar och grönytor kan få en ny roll. Offentliga parker och prydnadsväxter skulle i framtiden kunna bidra till matförsörjning, med fruktträd, bärbuskar och perenna matväxter som resurser.
Kommunen behöver en trygg matförsörjning
Förskolebarn, särskilda boenden och hela kommunen behöver trygg matförsörjning – i vardagen, men också om något allvarligt händer. Att bygga upp den beredskapen börjar redan i dag, och yrkesutbildningen Naturbruk i Säter är ett viktigt steg på vägen. Det handlar både om att ha mat i lager, men också om att bygga en kultur av kunskap och beredskap.