Småskaligt jordbruk – nyckeln till lokal beredskap
Torsdagen den 25 september samlades några tjänstemän och politiker från Säters kommun, samt lärare och elever från Dahlander kunskapscentrums program Småskaligt jord- och skogsbruk, för att prata om småskaligt jordbruk, lokal matproduktion och framtida beredskap.
Programmet Småskaligt jord- och skogsbruk ingår i utbildningen Naturbruk som är en unik utbildning där elever får praktisk erfarenhet på metodgårdar och möter det verkliga jordbrukets möjligheter och utmaningar. De får kunskap i odling, djurhållning, lagring och livsmedelshantering – kunskap som inte bara stärker dem själva, utan också kan delas vidare till andra. På så vis blir de kunskapsbärare i samhället.
Småskalig odling för matberedskap
Läraren och odlaren Finley Blackburn driver Lisselstugan i Gustafs som även är en av utbildningens metodgårdar. Hon berättade om skördar och småskalig odling för matberedskap. Finley betonade vikten av att odla effektivt och hållbart, tänka näringsrikt och kunna klara sig även om el eller transporter inte skulle fungera som vanlig vid händelse av en kris.
– Vall är min hjärtegröda, berättade Finley. Den ger foder till djuren, är naturlig gödsel och blir en del av ett hållbart kretslopp – och det är också beredskap.
Kretsloppsanpassade jordbruk
På Widichs gård driver Emil Nilzon, en av lärarna på utbildningen som också driver en metodgård, ett småskaligt lantbruk med bland annat betesdjur, får, och kulturspannmål. Han berättade om kretsloppsanpassat jordbruk och hur viktigt det är att tänka långsiktighet:
– Mitt mål är att bedriva ett lantbruk som räcker sju generationer framåt. Får vi naturen med oss, och inte emot oss, kan vi skapa en matproduktion som står stark även i kris.
Småskaligt och storskaligt behövs tillsammans
Ett återkommande tema under dagen var att både storskaliga och småskaliga jordbruk behövs. De stora jordbruken kan stå för lagringskapacitet och basproduktion, medan de små gårdarna har flexibiliteten att snabbt ställa om och bidra med lokalproducerade råvaror.
– Vi måste våga tänka beredskap. Det handlar inte om att vara rädd, utan om att vara beredd, berättade Emil Nilzon.
Från grönytor till köksbord
I utbildningen Naturbruk ingår förutom Småskaligt jord- och skogsbruk, också programmet Skötsel av utemiljöer och grönytor. Där får eleverna bland annat lära sig hur stadsnära odlingar och grönytor kan få en ny roll. Offentliga parker och prydnadsväxter skulle i framtiden kunna bidra till livsmedelsförsörjningen, med fruktträd, bärbuskar och perenna matväxter som resurser.
Kommunen behöver en trygg matförsörjning
Förskolebarn, särskilda boenden och hela kommunen behöver trygg matförsörjning – i vardagen, men också om något allvarligt händer. Att bygga upp den beredskapen börjar redan i dag, och utbildningen Naturbruk i Säter är ett viktigt steg på vägen. Det handlar både om att ha mat i lager, men också om att bygga en kultur av kunskap och beredskap.
Läs mer om utbildningarna på Säters kommuns webbsida Naturbruk.