Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan
Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Livsmedelsverket har undersökt hur 1,5-åringar och 4-åringar äter. Det är första gången matvanorna hos 1,5-åringar undersökts, vilket gör resultaten unika.
4-åringars matvanor undersöktes senast 2003. Hälften av 4-åringarna äter mer socker än rekommenderat och de flesta barn äter för mycket mättat fett och för mycket salt. Det finns socioekonomiska skillnader i matvanorna redan bland småbarnen.
Från undersökningen:
- De flesta äter grönsaker eller frukt varje dag, i snitt cirka 275 gram per dag.
- Hälften av 1,5-åringarna och 65 procent av 4-åringarna äter mer än 350 gram rött kött och chark per vecka.
- Nästan alla äter fisk. Knappt en tredjedel äter fisk 2–3 gånger i veckan.
- Nästan hälften av 4-åringarna äter för mycket socker.
- 15 procent av 4-åringarnas kaloriintag kommer från godis, kakor, saft och snacks. Det är betydligt mindre än 2003, då 23 procent av kaloriintaget kom från sötsaker och snacks.
- Barnen får generellt i sig tillräckligt av de näringsämnen de behöver och risken för brist på vitaminer eller mineraler bedöms vara liten.
Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre
Läs gärna hela artikeln här på livsmedelsverkets hemsida.