Salmonella hos småfåglar och katt – Förebyggande åtgärder och hygienråd

Under vårvintern smittas utekatter lätt av salmonella från sjuka småfåglar vid fågelborden. Förra året hade Dalarna ett rekordstort antal salmonellasjuka katter. En del katter får en mild sjukdom eller är helt symptomlösa medan andra blir allvarligt sjuka och behöver veterinärvård. Det händer också att ett fåtal hundar infekteras av salmonella under vårvintern.

Smitta till människor

Salmonellabakterier från infekterade fåglar, katter, hundar och deras avföring kan infektera människor. Under våren 2024 konstaterades salmonella hos flera riktigt små barn i dalarna, där katt misstänks vara smittkällan. Det kan bero på att dessa små barn gosat med en infekterad katt eller fått i sig salmonellabakterier via händer, föremål, golv eller skor när de krupit runt på golvet. Närkontakt mellan barn och katt bör undvikas vid risk för salmonella. Det är också en god idé att avstå från att mata småfåglar när man har små barn hemma, i synnerhet om man har utekatt.

En annan sjukdom där smitta förekommer mellan fåglar och människor i samband med fågelmatning är papegojsjuka (psittacos).

Minska smittrisken till människa

Handtvätt efter hantering av vilda fåglar, deras avföring, fågelbord, fröspill och misstänkt smittade sällskapsdjur och deras avföring/kräkningar minskar risken att människor smittas. Var även noga med handhygienen vid matlagning och se till att utekatter inte vistas nära livsmedel eller på ytor där livsmedel hanteras. Att placera fågelbord/automat på ett ställe där folk inte går så mycket minskar mängden fågelavföring som fastnar på skorna.

Hygienisk fågelmatning

Ett sätt att förebygga smittspridning bland småfåglar är att mata fåglar på ett mer hygienisk vis.

  • Använd en fröautomat som fåglarna inte kan gå in i och kontaminera fröna.
  • Kratta upp fröspill och avföring från marken regelbundet.
  • Använd en fröautomat av ett material som är lätt att göra rent. Gör rent automaten då och då.
  • Var uppmärksam på sjuka/döda småfåglar och upphör med matningen i minst några veckor vid misstanke om sjukdom. Ta bort fröspill och avföring från marken. Gör också rent fröautomaten ordentligt med diskmedel och gärna desinfektionsmedel innan ni börjar mata igen. Tänk på god handhygien och stänkrisk!

Läs mer om olika fågelsjukdomar och fågelmatning på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats

Fågelmatning och fågelsjukdomar – SVA

Rapportera gärna sjuka/döda vilda djur till Statens veterinärmedicinska anstalt via denna länk:

Rapportera vilda djur – Rapporteravilt

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.