Romernas nationaldag 8 april

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Omkring 50- 100 000 romer beräknas leva i Sverige.

Romani chib är en rad språkliga varieteter språk utan egen nation. I de flesta länder där det talas är det ett minoritetsspråk. Romska är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Åtminstone sedan 1500-talet har romer bott i Sverige och talat romska.

Romani chib, kan översättas till den ålderdomliga formuleringen romskt tungomål. I Sverige talas många olika varieteter, som exempelvis kale, lovari, gurbeti, svensk romani (resanderomani), kalderash, arli, polsk romani och flera andra.

År 2012 uppmärksammade man att romer funnits i Sverige i 500 år. Deras väg genom historien är kantad av diskriminering, fördomar och förtryck. Romerna har status som nationell minoritet i Sverige och har särskilda rättigheter gällande språk och kultur.

Den 8 april är den romska internationella dagen och firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London.

Läs mer om romer på minoritet.se.

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.