Precisionsarbete på hög höjd

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Hej Mattias Ahl som driver Mattias Trädfällare, hur har du det i företaget?

-Tack bra, kanske lite väl mycket jobb för tillfället men samtidigt är det bara att tacka och ta emot, säger Mattias.

Hur länge har du varit egen företagare?

-Sedan 2017, då vid sidan av mitt ordinarie arbete inom entreprenadbranschen. Det var 2020 som jag tog steget fullt ut, lämnade grävmaskinen och en anställning för en kanske otryggare men friare tillvaro.

Från grävmaskin till motorsåg, hur kom det sig?

-När jag gick gymnasiet, bygg- och anläggning, fick vi ta körkort för motorsåg. Lite udda kanske men jag tyckte det var riktigt kul, berättar Mattias och fortsätter:

Efter gymnasiet, 2007, började jag köra grävmaskin, det var inte förrän jag och min sambo, Ulrika Halvarsson, skaffade hus som skulle eldas med ved som motorsågen kom tillbaka i mitt liv. Hennes familj har skog och vi skaffade genom det egen ved. Då kände jag att det var riktigt kul att arbeta med motorsåg, detta borde jag göra mer av.

Men det är väl inte bara att börja arbeta med trädfällning?

-Nej, helt rätt. Det är ett precisionsarbete, man måste veta hur man ska fälla. Jag har gått en del utbildningar och skaffat mig erfarenheter under tiden.

Du driver enskild firma?

-Ja det stämmer. När jag skulle starta så hade jag inte råd med aktiekapitalet. Det var så mycket annat som pengarna skulle gå till såsom motorsågar och utrustning i övrigt.

Motorsågar ja, hur många har du?

-15 – 20 stycken.

Va?!

-Ja, det krävs olika storlekar beroende på jobbets art. Några är anpassade för klätterjobb medan andra är för jobb på marken, berättar Mattias.

Okey! Det här är inget jobb för höjdrädda kan jag tänka mig.

-Nej, det är det inte men man ska ha respekt för höjderna.

Har du anställda?

-Ja, nu har min sambo Ulrika börjat i firman.

Okey, hur funkar det?

-Jättebra. Vi har tre barn och nu är det lättare att få ihop arbetslivet och familjelivet, lättare att planera- och få vardagen att fungera.

Vilka kunder har du, var finns de och hur får de vetskap om ditt företag?

-Det är privatpersoner mest, i Säter, Falun, Borlänge och Ludvika främst. Men det blir även jobb i Sala, Uppsala och Gävle ibland. De flesta jobben får jag genom mun till mun. Jag annonserar också lite på sociala medier och så blir jag taggad då och då i olika Facebookgrupper. Många jobb får jag också genom andra trädfällare, vi är ett gäng på 7 egna företagare i branschen som hjälps åt, som en familj.

Hur har pandemin påverkat?

-Jag skulle nog säga att det var under pandemin, när många började arbeta hemma, som efterfrågan på våra tjänster exploderade. Många lade ner mer tid på hem och trädgård och fick upp ögonen för hur det såg ut under blåsiga dagar, berättar Mattias och fortsätter:

I och med de ökade energipriserna med mera så har solceller på tak blivit populärt, då vill man inte ha träd som skymmer.
Bara sedan jag startade min firma så har det tillkommit 10 företag till som arbetar med just trädfällning.

Vilket råd skulle du vilja ge till någon som är sugen på att starta företag?

-Ta kontakt med andra företagare i den bransch du tänker dig, fråga om samarbeten. Det hade jag behövt när jag startade, så många frågor men inget att fråga. Nu har jag en kille med mig som funderar på att starta, han får kika och fråga hur mycket han vill, jag vill gärna dela med mig.

Då får vi önska lycka till framöver!

-Tackar!

Kontakta oss

När du kontaktar oss är det Säters kommuns kundtjänst som tar hand om dina frågor. Om du vill prata med en särskild person eller avdelning kan vi koppla dig vidare.

Öppettider

Måndag–fredag (lunchstängt 12.00 - 13.00): 08.00 - 16.15

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Mejla oss

Skicka ditt mejl till kommun@sater.se.

Ring oss

Prata med oss på tfn 0225-55 000.

Besök oss

Besök oss på Rådhuset, Åsgränd 2, Säter.